Turska policija uhitila osumnjičene za istanbulski napad

Turska policija uhtila je trojicu ruskih državljana osumnjičenih za veze s Islamskom državom nakon samoubilačkog napada u Istanbulu u utorak u kojem je poginulo desetero ljudi, objavila je srijedu novinska agencija Dogan.

Policija u Antaliji zaplijenila je i dokumente i CD-ove tijekom pretresa stanova u kojima su osumnjičeni boravili, kazala je agencija. Zasad nije poznato gdje su oni uhićeni, a sama uhićenja nisu dovedena u izravnu vezu s jučerašnjim napadom u Istanbulu.

Ruski konzulat u Antaliji potvrdio je da su uhićena tri ruska državljana. Snažna eksplozija, koja se mogla čuti kilometrima, dogodila se oko 10,15 sati ujutro u utorak u središtu Istanbula, na Trgu Sultanahmet na kojem se nalazi muzej Aja Sofija i Plava džamija, poznate turističke atrakcije. Bombaš samoubojica za kojeg se vjeruje da je nedavno došao iz Sirije ubio je desetero ljudi, najviše njemačkih turista, a petnaest ljudi je ozlijeđeno.

Za napad Turska odgovornom drži Islamsku državu. Alžirske snage sigurnosti u utorak su uhitile sedam naoružanih islamista u zabačenom području Amenas na jugu zemlje, nedaleko od postrojenja za proizvodnju plina Tiguentourine gdje je prije tri godine izvršen krvavi napad u kojem je ubijeno 40 ljudi, priopćilo je tamošnje ministarstvo obrane.

U priopćenju se uhićeni militanti ne dovode u vezu ni s kojom skupinom, ali u dijelovima Alžira djeluju pripadnici al Qaede islamskog Magreba i mali džepovi islamista povezanih s takozvanom Islamskom državom. “Uhićena su sedmorica terorista i u tijeku je istraga kako bi se ustanovili njihovi identiteti”, stoji u priopćenju. Islamisti su u trima vozilima upali u zasjedu koju su im postavile snage sigurnosti, a u priopćenju se ne navodi razlog zbog kojeg su militanti bili u tom pustinjskom području na granici s Libijom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u srijedu putuje u tursku prijestolnicu nakon krvavog napada u utorak u Istanbulu u kojem je poginulo deset ljudi, među kojima brojni njemački turisti. Maiziere putuje u Istanbul gdje će se sastati sa svojim turskim kolegom, s kojim će potom održati konferenciju za novinare, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova. “Najmanje osam Nijemaca” nalazi se među deset žrtava jučerašnjeg napada u turistički vrlo posjećenoj četvrti Sultanahmet, objavila je u utorak navečer kancelarka Angela Merkel.

U napadu je i petnaest osoba ozlijeđeno, među kojima devet Nijemaca. Turska se već nalazi u stanju maksimalne pripravnosti nakon najkrvavijeg atentata u njezinoj povijesti u kojem su u listopadu prošle godine poginule 103 osobe u Ankari.Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je u srijedu da se sigurnosno stanje u Njemačkoj nije promijenilo nakon napada u Istanbulu. “Znamo da je Njemačka također cilj terorista tako da se generalno opasnost ne može zanijekati ali u ovom trenutku nema konkretnih indicija o ciljevima napada. Ipak vlasti su vrlo, vrlo oprezne”, kazao je za ARD. Njemačka je u utorak upozorila svoje građane da izbjegavaju gužve na atraktivnim turističkim lokacijama u Istanbulu.

You may also like

0 comments