Turska odbacivanjem plana ne ucijenjuje NATO

Ususret summitu
Turska ne ucjenjuje NATO odbacivanjem obrambenog plana za baltičke zemlje i Poljsku već ona ima puno pravo veta u Savezu, rekao je u ponedjeljak turski sigurnosni izvor uoči samita NATO-a u Londonu.

Reuters je prošli tjedan objavio da Turska odbija podržati obrambeni plan NATO-a za baltičke zemlje i Poljsku sve dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (YPG) koju smatra terorističkom organizacijom.

NATO treba formalnu potvrdu 29 članica za svoj plan kojim se nastoji unaprijediti obrana Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije. Turski diplomatski izvor kasnije je rekao da je Turska “otvorena za ponude” i da glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pokušava postići kompromis među saveznicima.

Odnosi Turske i njezinih saveznika u NATO-u napeti su zbog brojnih pitanja, od odluke Ankare da nabavi ruski protuzračni sustav do politike u Siriji. Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO-u, želi da savez formalno proglasi terorističkom skupinom YPG koja ima glavnu ulogu u Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje podupire SAD.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je prošlog tjedna francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promicanje terorizma svojom potporom YPG-u nakon što je Macron Turskoj rekao da ne očekuje solidarnost NATO-a nakon invazije na Siriju.

Macron je također kritizirao transatlantski savez uoči samita u Londonu 3. i 4. prosinca, rekavši da se nalazi u stanju “moždane smrti”. Turski predsjednik Tayyip Erdogan kritizirao je njegove primjedbe u petak i rekao francuskom čelniku da “provjeri je li on u stanju moždane smrti”.

You may also like

0 comments