Turska od SAD-a zatražila preispitivanje odluke o vizama

Turska je u ponedjeljak zatražila od Sjedinjenih Država da ponište odluku o obustavi izdavanja viza donesenu u nedjelju.
Američko veleposlanstvo u Ankari priopćilo je u nedjelju da trenutačno obustavlja izdavanje viza, osim imigracijskih, u svim američkim diplomatskim misijama u Turskoj dok traju napetosti nakon što je u srijedu uhićen jedan zaposlenik američkog konzulata u Istanbulu pod optužbom za špijunažu.

Turska je potom na obavijesni razgovor pozvala još jednog djelatnika, izvijestila je u ponedjeljak provladina novinska agencija. Taj poziv bi mogao dodatno zatrovati odnose između te dvije zemlje saveznice u NATO-u među kojima traju najgori odnosi u posljednjih pola stoljeća. Turska je ocijenila da američka odluka otvara put nepotrebnoj eskalaciji, dok je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio da je “uznemiren”.

Problemi i s Rusijom

Ako Turska i Rusija ne postignu dogovor o zajedničkoj proizvodnji protuzračnih raketnih sustava S-400, Ankara bi mogla odustati od njihove kupnje, izjavio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu u intervjuu za list Akšam.

“Nismo dobili nikakav službeni negativan odgovor na tu temu. (Predsjednik Rusije Vladimir) Putin nam je osobno rekao da možemo raditi na zajedničkoj proizvodnji. Zato će biti važne tehnologije. Ali ako Rusija prema tome ima negativan stav, mi možemo sklopiti ugovor s nekom drugom zemljom”, izjavio je Çavuşoğlu.

On je također rekao da je nabava S-400 hitno potrebna, ističući da Turska ima potrebu za takvim raketnim sustavima radi zaštite svog zračnog prostora. On je dodao da, ako zemlje “koje su nastrojene protiv Rusije” ne žele ovaj sporazum, onda “trebaju predložiti svoju varijantu”.

Mediji su jučer objavili da je Turska sve više zainteresirana za kupnju proturaketnog sustava Patriot od SAD-a. Ranije je priopćeno da je Turska već uplatila predujam za S-400 i da će isporuka sustava prema sporazumu početi u naredne dvije godine.

 

You may also like

0 comments