Turska od BiH izravno traži akciju protiv organizacija povezanih s Gullenom

Turski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Haldun Koc potvrdio je kako njegova vlada zahtijeva od bosanskohercegovačkih vlasti da onemoguće djelovanje i zabrane sve organizacije i institucije za koje Ankara drži da imaju veze s Fetulahom Gullenom, islamskim učenjakom koji je osumnjičen kao izravni inicijator neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju, prenio je u četvrtak sarajevski “Dnevni avaz”.

Koc je u intervjuu ovom listu kazao kako su iz Ankare u Sarajevo dostavili popis “svih organizacija i škola” povezanih s Gullenovim pokretom Feto, koje djeluju BiH.

“S tim u vezi sada očekujemo konkretne akcije BiH u pogledu onemogućavanja djelovanja tih subjekata”, kazao je Koc ponavljajući optužbe turskih vlasti kako je Feto zapravo teroristička organizacija.

Turski diplomat je upozorio kako zatvaranje institucija i škola koje njegova zemlja smatra osloncem terorista predstavlja problem sigurnosti pa očekuje i da svi drugi dijele to stajalište.

Potvrda da se Turska izravno miješa u unutarnja pitanja BiH stigla je nakon što je gradsko vijeće Sarajeva ranije ovog mjeseca, upravo zbog pritisaka iz te zemlje, oduzela priznanje profesoru matematike Aliju Lafciogluu.

Lafcioglu je tako kažnjen zbog činjenica da predaje matematiku u sustavu škola “Bosna – Sema”, utemeljenog u okviru zaklade “Hizmet” koju financira Gullen, najistaknutiji protivnik režima Recepa Tayyipa Erdogana.

Sustav “Bosna – Sema”, koji obuhvaća vrtiće, osnovne i srednje škole te sveučilište i ima ogranke u gotovo svim većim gradovima u BiH, već mjesecima je pod velikim političkim pritiskom potaknutim iz Turske s ciljem njegova zatvaranja.

Uprava “Bosna – Seme” ranije je bezuspješno pregovarala s Islamskom zajednicom u BiH o prepuštanju upravljanja ovim sustavom kako bi se izbjeglo zatvaranje škola.

Nakon što su ti pregovori propali, za preuzimanje vlasništva zainteresirala se američka tvrtka US Global Invest. Početkom studenog postignut je konačni dogovor po kojemu će ta tvrtka preuzeti obrazovne institucije u BiH iz sustava “Bosna – Sema”.

Iz uprave “Bosna – Seme” priopćili su kako je postignut dogovor po kojemu nova vlasnička struktura ni u kojem pogledu neće utjecati na plan, program i prirodu postojećih znanstveno-obrazovnih procesa koji se odvijaju u njihovim školama, a od partnerstva s novim vlasnikom očekuju stabilizaciju poslovnih procesa.

(Agencije)

You may also like

0 comments