Turska ne planira promijeniti svoje protuterorističke zakone

Turska neće nikada promijentiti svoje protuterorističke zakone, čak i ako će to značiti propast sporazuma s Europskom unijom o dogovaranju bezviznog režima za turske državljanje koji putuju u Europu, izjavio je u utorak u parlamentu turski premijer Binali Yildirim.

Turska i EU od 2013. razgovaraju o liberalizaciji viznog režima, a u ožujku su se dogovorili kako će to biti dio sporazuma o zaustavljanju ilegalne migracije iz Turske u EU. Napredak je stao nakon inzistiranja Bruxellesa na reformi turskih protuterorističkih zakona kao uvjetu za daljnje razgovora o turskom članstvu u EU, što je Turska odbila.  Yilditrim je također istaknuo da Turska neće dopustiti suradnju s terorističkim organizacijama u Siriji.

Ankara i Washington već su dugo u zavadi oko uloge sirijske kurdske milicije, koju podupiru Sjedinjene Države. Turska tvrdi da su ti borci članovi terorističke organizacije povezane sa zakonom zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PKK). SAD smatra kurdske borce u Siriji ključnim partnerom u borbi protiv Islamske države.

Najviši izaslanik Europske unije u Turskoj dao je ostavku, izjavio je službenik Delegacije EU-a u Ankari u utorak, mjesec dana nakon što ga je tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo zbog kritike odnosa Ankare prema važnom sporazumu o migraciji.

Ostavka Hansjoerga Habera dolazi u vrijeme napetih odnosa između Europske unije i Ankare. Bruxelles očajnički pokušava održati tursku suradnju u zaustavljanju migrantskog vala u Europu, istovremeno kritizirajući pogoršanje ljudskih prava i sloboda u Turskoj. “Potvrđujemo da je Haber dao ostavku. Trenutno ne možemo komentirati razloge za to”, rekao je službenik Delegacije EU-a u Ankari. Europska komisija također nije imala komentara.

Habera je u svibnju tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo oko komentara koje je dao o migrantskom sporazumu. On je rekao da je plan o ukidanju viza za turske državljane koji putuju u EU, koji je bio dio migrantskog sporazuma, zapao u probleme.

Turska i EU od 2013. razgovaraju o liberalizaciji viznog režima, a u ožujku su se dogovorili kako će to biti dio sporazuma o zaustavljanju ilegalne migracije iz Turske u EU. Napredak je stao nakon inzistiranja Bruxellesa na reformi turskih antiterorističkih zakona kao uvjetu za daljnje razgovora o turskom članstvu u EU, što je Turska odbila.

You may also like