Turska ne nazaduje, usprkos tvrdnjama iz EU

Odgovor iz Ankare
Izvješće Europske komisije o napretku Turske ne donosi točnu ocjenu aktualne situacije u zemlji i Turska ne može prihvatiti nepravedne kritike koje su u njemu iznesene, komentirao je u srijedu pomoćnik turskog ministra vanjskih poslova Faruk Kaymakci.

Europska komisija objavila je u srijedu, u sklopu paketa o proširenju, izvješće o napretku Turske u kojem navodi da je njezina kandidatura za članstvo u EU-u zamrznuta zbog “daljnjeg ozbiljnog nazadovanja” na području pravosuđa, ljudskih prava i gospodarstva.

To su ključna područja za Uniju koja se temelji na tržišnom gospodarstvu i poštivanju vladavine prava. Turska će pozorno primiti na znanje konstruktivne kritike u izvješću, rekao je Kaymakci, dodajući da Ankara očekuje od svojih europskih saveznika da je podrže u njezinoj borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

Pregovori u zastoju

“Turska se i dalje udaljava od Europske unije”, navodi Komisija u redovitom godišnjem izvješću.

Komisija je u nekoliko zadnjih izvješća bila stroga prema Ankari, ali nikada kao sada. “Pregovori su u biti u zastoju”, konstatira Komisija.

Turska ima status kandidata za članstvo od 2005. Komisija upozorava da se u Turskoj ograničava slobodu govora i slobodu prosvjedovanja, da je demokracija ugrožena i da je vlada “negativno pogodila” financijska tržišta. “U turskom gospodarstvu nastavlja se ozbiljno nazadovanje, što izaziva sve veću zabrinutost u pogledu funkcioniranja tržišnog gospodarstva”, navodi se.

Mnoge države članice EU-a smatraju da zbog sve veće autoritarnosti predsjednika Erdogana Turska više ne ispunjava demokratske kriterije da bude kandidat za članstvo, a kamoli članica. EU želi da se Turska vrati reformama kakve je provodila u prvim godinama Erdoganove vladavine, dok je bio premijer.

U Turskoj je 2018. ukinuto izvanredno stanje uvedeno nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju 2016., no Komisija upozorava da su mnogi “represivni elementi” izvanrednog stanja postali zakoniti.

Komisija je također izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog poništavanja izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je u ožujku pobijedio oporbeni kandidat prekinuvši 25-godišnju vladavinu Erdoganove stranke AKP i njegovih islamističkih prethodnika. Novi izbori održat će se 23. lipnja. Komisija smatra da je to “u suprotnosti sa samom biti demokratskog izbornog procesa, a to je da se osigura da prevlada volja naroda”.

You may also like

0 comments