Turska kritizirala Francusku glede poruka o Erdoganu?

Turska je u ponedjeljak ljutito reagirala na izjave francuskog ministra vanjskih poslova koji je rekao da predsjednik Recep Tayyip Erdogan igra “političku igru” u slučaju ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i demantirao da je od Ankare primio bilo kakve informacije.
U razgovoru za televizijsku mrežu France 2, šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian rekao je da “ne zna ništa” o primanju turskih informacija, suprotno Erdoganovim izjavama. Francuski ministar je, odgovarajući na pitanje znači li to da Erdogan laže, rekao da potonji igra “posebnu političku igru u tim okolnostima”. Ta je optužba “neprihvatljiva”, oštro je reagirao preko AFP-a glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun, dodajući da je jedan francuski dužnosnik imao pristup “audiosnimci” o tom ubojstvu.

Predsjednik Erdogan je u subotu prvi put službeno potvrdio postojanje “snimaka” o Khashoggijevu ubojstvu, dodajući da je Ankara poslala te dokumente nekolicini saveznika, pa tako i Washingtonu, Berlinu, Parizu i Londonu. Za razliku od demantija iz Pariza, kanadski premijer Justin Trudeau je u ponedjeljak potvrdio da su kanadske službe preslušale spomenute snimke i da su “u cijelosti informirane o onome što je Turska poslala”.

Njemačka je pak spomenula “razmjenu između njemačke i turske tajne službe”, ne navodeći druge pojedinosti. Premda Erdogan u subotu nije otkrio potankosti o sadržaju snimaka, glasila bliska vlasti u Ankari već tjednima pišu o audiosnimci Khashoggijeva ubojstva. Slučaj je podigao buru u čitavom svijetu i potamnio je ugled Saudijske Arabije, napose prijestolonasljednika Mohammeda ben Salmanea, poznatog kao “MbS”.

Khashoggi, kritičar saudijskog prijestolonasljednika koji je stvarni vladar u zemlji, ubijen je prošlog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Erdogan tvrdi da je to ubojstvo naređeno s “vrha” saudijske vlasti.

You may also like