Turska doprema pomoć Siriji

Kamioni s humanitarnom pomoći i vozila hitne pomoći ušli su u Siriju iz Turske u nedjelju kako bi dopremili hranu i druge potrepštine desecima tisuća ljudi koji bježe pred vladinim napadom na Alepo, dok u zračnim udarima stradavaju sela na cesti prema turskoj granici.

Ruske i sirijske snage pojačale su vojnu kampanju na područjima pod kontrolom pobunjenika oko Alepa, gdje i dalje živi oko 350.000 ljudi, a humanitarni djelatnici su rekli da bi taj grad, najveći sirijski prije rata, mogao uskoro pasti. Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su u zračnim udarima, za koje se vjeruje da su ih proveli ruski zrakoplovi, gađana u nedjelju područja oko sela Bashkoy, Haritan i Kfr Hamra sjeverno od Alepa, s tim da se posljednja dva nalaze blizu ceste koja vodi do Turske.

Ruska intervencija ide u korist snagama predsjednika Bashara al-Assada koje vraćaju kontrolu nad područjima koja su pobunjenici osvojili prošle godine. “U nekim dijelovima Alepa Assadov režim je prekinuo koridor sjever-jug… Turska je pod prijetnjom”, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan na povratku iz posjeta Latinskoj Americi, a prenosi list Hurriyet.
Turske oružane snage imaju pune ovlasti da odgovore na bilo koju prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, kazao je on, iako su visoki vladini dužnosnici rekli da Turska ne namjerava vršiti jednostrane upade u Siriju. Turska je ostavila otvorenom granice za civile koji bježe pred sukobom u Siriji, ali je pod sve većim pritiskom Europe da zaustavi priljev migranata, a SAD od nje traži da bolje osigura svoje granice. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna otvoriti svoje granice desecima tisuća Sirijaca koji su u nedjelju čekali na hladnoći nakon bijega iz Alepa pred ofenzivom sirijske vojske.
U očekivanju odluke Ankare, humanitarna situacija sve je “bezizglednija” za civile, prvenstveno žene i djecu, na sjeveru Sirije, rekli su Liječnici bez granica (MSF). Ako su Sirijci, natjerani na egzodus, “na našim vratima i nemaju drugog izbora, moramo dopustiti našoj braći da uđu i to ćemo učiniti”, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima. Nije, međutim, rekao kada će Sirijci moći ući u njegovu zemlju dok su glavni granični prijelazi, među kojima Oncupinar, ostali zatvoreni u nedjelju. Europljani su podsjetili Ankaru na njezinu zadaću spram sirijskih izbjeglica kojih već ima 2,7 milijuna na njezinom teritoriju.Više od 30.000 osoba prispjelo je zadnjih dana u okolicu grada Azaza, pet kilometara od turske granice, izjavio je u subotu guverner turske pogranične pokrajine Suleyman Tapsiz, ističući da bi taj val mogao doseći 70.000. Erdogan se u nedjelju naljutio zbog podrške SAD-a sirijskim Kurdima koje smatra bliskima pobunjenicima koji vode gerilu u Turskoj, zahtijevajući od Washingtona da odabere između njega i “terorista iz Kobanea”.

U avionu koji ga je vraćao u subotu iz Latinske Amerike, Erdogan je oštro kritizirao nedavni posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Obame Bretta McGurka borcima Postrojbi za zaštitu naroda (YPG) koji kontroliraju sirijski grad Kobane. YPG predstavlja borbenu miliciju Stranke demokratskog jedinstva. Usprkos kritikama, Ankara je odbila pomoći YPG-u koji smatra sirijskim ogrankom Radničke stranke Kurdistana koja od 1984. vodi pogibeljnu pobunu na turskom tlu.

Majka sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Anisa Makhlouf, umrla je u subotu u Damasku u 86. godini, objavila su službena glasila. Službena agencija Sana izvijestila je da je bivša prva dama i supruga Hafeza al-Assada, Basharova oca, umrla u bolnici u prijestolnici. Po riječima njezine rodbine, odavno je bolovala i liječila se u Njemačkoj, sve dok 2012. nije uvrštena na crnu listu Europske unije s imenima istaknutih osoba sirijskog režima optuženih da potiču gušenje pobune protiv režima u ožujku 2011.

Tijekom tridesetogodišnje suprugove vladavine i zadnjih godina rata nije istupala u javnosti i rijetko se spominjala u medijima. Anisa Makhlouf je rođena 1930. u Latakiji, na obali Sredozemnog mora, koja je središte alavita, ogranka šijitskog islama, kojemu su pripadali i ona i suprug. G. 1957. udala se za Hafeza al-Assada koji će 1970. postati apsolutni vladar Sirije i s kojim je imala petero djece, četiri sina i kćer.

You may also like