Turska će zabraniti povratak nizozemskom veleposlaniku

Turska neće dopustiti nizozemskom veleposlaniku da se vrati u Ankaru sve dok njegova zemlja ne dopusti održavanje skupova turskih političara koji vode referendumsku kampanju, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera.

Numan Kurtulmus je nakon sjednice vlade kazao da Turska prekida politički dijalog s Nizozemskom na visokoj razini, nakon odluke vlade te zemlje da zabrani da dva turska ministra održe skupove na nizozemskom teritoriju. “Odlučeno je da, sve dok se ne ispuni ono što smo rekli, nizozemskom veleposlaniku neće biti dopušteno da se vrati”, rekao je Kurtulmus na konferenciji za novinare.

Nizozemski veleposlanik trenutno se nalazi izvan Turske a njegove dužnosti obavlja otpravnik poslova. Kurtulmus je dodao da Ankara također zatvara zračni prostor za nizozemske diplomate sve dok Nizozemska ne ispuni turske zahtjeve.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama i poručio da će se zbog zabrane turskim ministrima da održe govore na skupovima turske dijaspore, obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

U govoru koji je prenosila televizija, Erdogan je također optužio Njemačku za “nemilosrdnu” potporu terorizmu. Erdogana je razljutila odluka Nizozemske i Njemačke da zabrane održavanja izbornih mitinga na kojim su turski ministri trebali motivirati tursku dijasporu u Europi da glasa za ustavne promjene na referendumu 16. travnja kojim predsjednik Erdogan želi proširiti predsjedničke ovlasti.

Erdogan ih je zbog te odluke “počastio” riječima da su nacisti i fašisti. Njemačka kancelarka Angela Merkel Erdoganove je optužbe nazvala apsurdnima, a njezin je glasnogovornik kazao da ona nema namjeru sudjelovati u tim provokacijama.

You may also like