Turska će ući u Uniju tek kada padne Erdogan?

Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Oettinger rekao je u utorak kako se Turska vjerojatno neće pridružiti Europskoj uniji dok joj je na čelu Tayyip Erdogan.

Turska je pregovore o pristupanju EU-u započela 2005., no od tada je slabo napredovala. Mogućnost da ta većinski muslimanska država postane dio EU-a brine mnoge članice, a odnosi su postali još lošiji nakon pokušaja puča u srpnju. “To će vjerojatno biti pitanje i u razdoblju nakon Erdogana”, rekao je Oettinger u razgovoru za njemačke novine Bild.

“Ako uzmemo u obzir sadašnje stanje, pristup Turske nije realan dok dobro ne uđemo u iduće desetljeće”, dodao je. Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel u nedjelju je izjavio kako ne vidi da će se ulazak Turske u EU dogoditi tijekom njegove političke karijere, istaknuvši kako EU ne bi bila u položaju primiti Tursku čak i ako Ankara već sutra ispuni sve kriterije.

Njemački zastupnici u lipnju su izglasali proglašenje masovnih ubojstava nad Armencima iz 1915. činom genocida, čime su izazvali nezadovoljstvo Turske koja to odbacuje.

You may also like