Turkmenistan ukida besplatne energente

Turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov objavio je u utorak da je potpisao zakon kojim se ukida besplatna opskrba vodom, plinom i strujom u kojoj su građani te srednjoazijske zemlje uživali od 1993. godine.
“Potpisao sam zakon kojim se utvrđuje plaćanje plina, vode i struje za stanovništvo Turkmenistana”, kazao je Berdimuhamedov pred Vijećem starješina, konzultativnom skupštinom bez zakonskih ovlasti koja mu tradicionalno omogućava da isproba svoje ideje.

“Raspravili smo s vladom o uvođenju novih tarifa i postepeno ćemo ih primjenjivati”, naglasio je on. Uveden 1993. za njegova prethodnika Saparmurata Nijazova, sustav socijalnih olakšica omogućavao je svakom turkmenistanskom građaninu da uživa besplatno u vodi, plinu i struji.

Te su pogodnosti međutim bile ograničene za svaku osobu na 35 kilowatta struje i 50 prostornih metara plina mjesečno te 250 litara vode dnevno. Gurbanguli Berdimuhamedov predložio je u lipnju da prekine tu mjeru, prvotno predviđena trajanja od deset godina a potom produžene do 2030.

You may also like

0 comments