Turizam je mrtav, dobio pogodak kroz pluća

Viktor Orban
Kompanije moraju preispitati za koje će djelatnosti biti mjesta, kako mogu ostvarivati dobit te koji će dijelovi njihova poslovanja izgubiti tržište i narudžbe zasvagda.

Mađarska vlada pomoći će tamošnjim kompanijama da prebrode krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, ali promjene u gospodarstvu koje će nastati nakon što opasnost po zdravlje prođe morat će navesti poslovnu zajednicu na razmišljanje koja su tržišta izgubljena, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Kriza zbog koronavirusa rezultirala je najvećim izazovom za Orbanovu vladavinu u više od 10 godina, koliko je na čelu vlade. Njegov odgovor – vladanje mimo nadzora parlamenta putem uredbi – izazvao je kritike Europske unije.

Mađarska je u sklopu paketa vrijednog 25 milijardi eura najavila porezne olakšice i subvencioniranje plaća kao i velike subvencije za kreditne plasmane, ali je dio poslovne zajednice izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka poticaja kakve su uvele druge europske države, piše Reuters.

Mađarska središnja banka očekuje da će unatoč krizi ekonomski rast ove godine ostati pozitivan. Ekonomisti baš i ne dijele takvo mišljenje. Primjerice, Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će mađarski BDP ove godine pasti 3 posto. Podsjetimo, lani je ostvaren ekonomski rast od 4,9 posto.

Zanimljivo, ni premijer Orban ne dijeli optimizam središnje banke. „Bilo bi golemo postignuće kada bi prošli kroz ovu krizu s rastom blizu nule“, izjavio je Orban u petak tijekom gostovanja na državnom radiju. No, dodao je da će „kompanije proći kroz kvalitativne, ali i kvantitativne promjene“ što sugerira kako dio njih neće preživjeti krizu, prema Orbanovu mišljenju.

„Kompanije moraju preispitati za koje će djelatnosti biti mjesta, kako mogu ostvarivati dobit nakon krize te koji će dijelovi njihova poslovanja izgubiti tržište i narudžbe jednom zasvagda“, naglasio je Orban. „Bolje da se s time suoče odmah, a ne da pretpostavljaju da će vlada pomoći u održavanju svega što je bilo i prije pandemije. Ne: svi se moraju prilagoditi“, poručio je mađarski čelnik vlade.

Prema njegovim riječima, vlada će se fokusirati na pomoć sektorima gdje je pandemija prouzročila najgore posljedice. Jedan od njih je turizam koji tamošnjem gospodarstvu doprinosi s 10 posto i u zemlji od 10 milijuna stanovnika zapošljava 400.000 ljudi. „Turizam je dobio pogodak kroz pluća. Ta je industrija mrtva“, smatra Orban. Prema podacima od petka, susjedna država bilježi ukupno 1763 slučajeva zaraze te 156 preminulih. Međutim, vlada je objavila kako je stvarni broj zaraženih zasigurno mnogo veći.

Osvrnuvši se na vladine programe prekvalifikacije zaposlenika, Orban je istaknuo kako vlada od građana očekuje malo više zalaganja od pukog preživljavanja. „Očekujemo od njih da razmisle o vlastitoj budućnosti i potraže put ka sreći“, zaključio je Orban, a prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like