Home Hrvatska Turina Đurić: Neka Predsjednica zauzda HDZ

Turina Đurić: Neka Predsjednica zauzda HDZ

by Agencije

HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić prozvala je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da se pridružila relativizaciji problema oko narušavanja dosegnutih standarda u odnosu na nacionalne manjine i medije, na koje upozorava i povjerenik EU, te ju pozvala da “lupi šakom o stol” i vladajućima kaže – dosta.

“Nakon što je predsjednica izviždana od strane novinara neki dan, kaže da je bila hrabra, pa evo mi je kao HNS pozivamo da bude hrabra, da lupi šakom o stol i da svojim kolegama, a to su njeni kolege koji su sad na vlasti, kaže da je dosta ovakvog ponašanja i da je dosta da se Hrvatsku sramoti pred međunarodnom javnošću, ali prije svega da je važno da mi ovdje živimo demokraciju”, poručila je Turina Đurić.

Rekla je to nakon stanke koju je u Saboru zatražila kako bi aktualizirala nedavni posjet povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa, koji je vladajuće u Hrvatskoj kritizirao zbog udara na medije i nacionalne manjine, pozivajući ih da grade tolerantno i uključivo društvo te pošalju jasnu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije. Povjerenik je, istaknula je, izrekao stvari koje trebaju zabrinuti sve u Hrvatskoj. Ključno je da je zamijećeno da se ruše standari u odnosu na manjine, medije, da se vrše smjene po medijima, da postoji revanšizam nove vlasti, istaknula je Turina Đurić.

Naglasila je da Hrvatska ima odličan zakonodavni okvir za ta područja, ali da je nova vlast odlučila ponašatise drugačije od standarda te da Hrvatsku ponovno vuče u blato. Najviše ju, pak, zabrinjava što institucije države, primjerice Predsjednica Republike, reagiraju na način da relativiziraju taj problem.

HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak, također nakon stanke, zatražio je da država pomogne vinogradarima i voćarima čije je nasade pogodio mraz i gotovo uništio njihove voćnjake i vinograde.

Uništena je sva voćarska i vinogradarska proizvodnja s višegodišnjim posljedicama, ljudi će praktički dvije godine ostati bez prihoda, upozorio je. Od saborskog Odbora za poljoprivredu zatražio je da danas raspravi o toj temi, da Ministarstvo poljoprivrede čim prije proglasi elemenatranu nepogodu za voćarstvo i ostale stradale grane, da se pokrene postupak za izvanrednim mjerama potpore prema Europskoj komisiji.

Hrebak predlaže i da se, u dogovoru s resornim ministarstvima drugih zemalja EU, pokrene inicijativa prema Fondu solidarnosti Unije. Ružica Vukovac (Most) upozorila je da domaća poljoprivreda tone u sve dublju krizu, što se naročito vidi u stočarstvu, a posebno u proizvodnji mesa i mlijeka. U gospodarskoj grani za koju u Hrvatskoj postoje upravo idealni uvjeti i duga tradicija, mi se ipak odlučujemo za uvoz, rekla je zastupnica.

Stoga ističe da sustav uvoza hrane hitno treba učiniti daleko transparentnijim, strogo se držati zabrane klanja podmlatka pojedinih vrsta stoke, hitno pokrenuti proces refinanciranja skupih kredita za farme i mehanizaciju, smanjiti PDV na repromaterijal, garantirati cijenu mlijeka ispod koje otkupljivač ne smije ići.

Related Posts