Home Ekonomija TTIP-a neće biti do kraja sljedeće godine?

TTIP-a neće biti do kraja sljedeće godine?

by Agencije

Europska unija više ne očekuje da će do kraja mandata predsjednika Baracka Obame dovršiti pregovore sa Sjedinjenim Državama o slobodnoj trgovini (TTIP ili TAFTA), suglasili su se europski ministri u petak.

Ovo službeno priznanje, koje se zapravo i očekivalo s obzirom na teškoće na koje su nailazili pregovarači, došlo je iz usta slovačkog ministra gospodarstva Petera Zige čija zemlja predsjeda EU-om. Završetak pregovora do kraja godine “nije realan”, ocijenio je. Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem koja vodi pregovore u ime dvadesetosmorice, priznala je zatim da je “to bilo sve nevjerojatnije”. Prvotni cilj je bio završiti pregovore prije odlaska američkog predsjednika u siječnju 2017.

No usprkos otporu nekih zemalja članica kao što su Francuska i Austrija, pregovori ipak nisu prekinuti, dodala je Malmstroem. Na raspravi održanoj u petak prijepodne “najmanje dvadeset” ministara trgovine očitovalo se za nastavak pregovora, rekao je europski izvor. Dvanaest europskih zemalja, među kojima Italija, Španjolska i Velika Britanija, već su otvoreno dale potporu u otvorenom pismu uoči summita. “Ovo je prvi put da je velik broj zemalja – mislim gotovo polovina država članica – ocijenio da se pregovori ne mogu dovršiti i da s novom američkom administracijom treba početi na novim temeljima”, rekao je za AFP francuski državni tajnik za trgovinu Matthias Fekl.

Njegov austrijski kolega Reinhold Mitterlehner zatražio je nešto ranije da se TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) stavi “na čekanje” kako bi se “opet pokrenulo s novim imenom, uz veću transparentnost i jasnije ciljeve”. TTIP o kojemu se počelo pregovarati 2013., ide za ukidanjem trgovinskih barijera između EU-a i SAD-a, kao što su carina i zakonska ograničenja koja koče pristup tržištima.

No njegovi kritičari – nevladine organizacije, zastupnici svih boja, sindikati i aktivisti – ocjenjuju ga “opasnim” za demokraciju, prehrambenu sigurnost te društvene i okolišne standarde. Prije razgovora o TTIP-u, ministri su pružili jednodušnu potporu drugom ugovoru, CETA-i, zaključenom s Kanadom.

Ministri će taj ugovor službeno potvrditi 18. listopada na susretu na kojemu će EU i Kanada podastrijeti “zajedničku izjavu” koja bi trebala otkloniti zabrinutost nekih zemalja, napose Njemačke, Austrije i Belgije.

CETA-u, koju njegovi kritičari nazivaju “trojanskim konjem” TTIP-a, EU i Kanada trebaju potpisati 27. listopada na summitu u Bruxellesu u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Zatim će se pristupiti njegovoj privremenoj primjeni dok se ne završi postupak ratifikacije u parlamentima svih zemalja EU-a, što može potrajati godinama. Više od 160.000 prosvjednika izašlo je na ulicu u subotu u glavnim njemačkim gradovima kako bi izrazili protivljenje obama ugovorima. U utorak su tisuće ljudi prosvjedovale ispred zgrada EU-a u Bruxellesu.

Related Posts