Tržište plina više ne ovisi samo o burzovnim podacima

Okrugli stol na konferenciji Jutarnjeg lista

U prvom od dva predviđena panela na današnjem skupu u Westinu pod nazivom ‘Energetska sigurnost i tržišta’ sudjeluju ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave E-ON Hrvatska Andreas Rorig, predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva i ENNA Grupe Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon, direktor Smart Infrastrukture kompanije Siemens Hrvatska Mario Valčić, uz moderiranje pomoćnika glavnog urednika Jutarnjeg lista Marka Biočine.

Na pitanje moderatora Biočine jesu li visoke cijene energije kojima smo svjedoci stanje koje će potrajati i nešto na što se svijet mora naviknuti, Pavao Vujnovac upozorio je kako dekarbonizacija globalne proizvodnje energije donosi prelazak velikih potrošača na čelu s Kinom s ugljične na proizvodnju koja se temelji na plinu.

Moramo voditi računa o tome da se danas trgovina energentima, primjerice, plinom odvija tako da se određenom količinom istrguje desetak puta u jednome danu, a samo jedanput ta količina doista i izađe na tržište, odnosno stvarno promijeni vlasnika. I treći faktor koji je doveo do današnjih skokova na tržištu je utjecaj korone s kojim se računalo kada se pojavila, ali ne na ovako dugi rok. Danas smo u situaciji da nitko ne zna što će biti kada je u pitanju formiranje cijena, recimo, plina – kazao je Vujnovac. On je skrenuo pozornost na činjenicu da veliki utjecaj na formiranje cijena energenata imaju informacije poput sudbine Sjevernog toka 2 ili rata u Ukrajini.

Cijene plina više nikada neće biti ono što su bile, odnosno način na koji se formiraju nikada više neće biti isti – ocijenio je predsjednik Uprave ENNA Grupe.

Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon nadovezao se na izlaganje Vujnovca ocjenom kako je Hrvatska napravila puno na osiguravanju od cjenovnih udara energenata na svjetskom tržištu.

Ina sa svoje strane čini sve na osiguranju sigurne opskrbe energijom hrvatskog tržišta, to nije nimalo lako jer svi pate od poremećaja na svjetskom tržištu – ustvrdio je Fasimon.

You may also like