Tržište nafte se oporavlja u nadi oporavka potražnje

Popuštanje lock downa
Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 29 dolara pod utjecajem ublažavanja mjera zaštite od koronavirusa u nekim europskim i azijskim zemljama, ali i u nekim američkim saveznim državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla  na 29,22 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo za 22,34 dolara.

Italija, Španjolska, Nigerija i Indija zajedno s Ohijom i još nekim saveznim američkim državama dozvolile su nekim radnicima povratak na posao i otvorile su i gradilišta, parkove i knjižnice. Oporavlja se i cestovni promet u većem dijelu SAD-a, primjećuju u bilješci klijentima analitičari RBC Capital Marketsa.

Švicarska banka UBS procjenjuje da će ublažavanje ograničenja pomoći uspostavi ravnoteže ponude i potražnje na naftnom tržištu u trećem tromjesečju. Predviđaju i manjak u opskrbi do četvrtog tromjesečja, procjenjujući da će cijene nafte na londonskom tržištu do kraja godine porasti na 43 dolara, te na 55 dolara do sredine 2021. godine.

Procjene za ovu i sljedeću godinu sve su bolje: potražnju bi trebao poduprijeti oporavak globalnog gospodarstva, poručuju iz UBS-a.

U investicijskoj banci Morgan Stanley smatraju da je prekomjerna opsrkba na globalnim tržištima vjerojatno dosegnula vrhunac i da bi kriza sa skladišnim prostorom mogla jenjati.  Zalihe su porasle, iako ne tako jako kao što se strahovalo: s obzirom na pojačanje mjere održavanja distance u ožujku… registrirani rast zaliha nije bio velik kao što smo se pribojavali, navode  u bilješci.

U travnju su svjetska potražnja i cijene ipak zabilježile najveći gubitak u povijesti trgovanja a oporavak će vjerojatno biti spor jer se zračni promet neće tako skoro obnoviti. Izvršni direktor australskog nacionalnog prijevoznika Qantas Airwaysa Alan Joyce izjavio je danas da će se potražnja za međunarodnim putovanjima vratiti na razine prije koronakrize tek za nekoliko godina.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o američkim zalihama. Analitičari su u Reutersovoj preliminarnoj anketi prognozirali da će pokazati rast zaliha 15. tjedan zaredom.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 18,36 dolara, što znači da je porasla 1,84 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like