Tržište na putu ravnoteže na cijeni nafte od 50 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara slijedom naznaka uravnoteženja ponude i potražnje a dodatnu potporu pružio je i po ocjeni ulagača pozitivan ton sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,09 dolara. Većih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,20 dolara. “Najgore je iza nas, tržište je na putu uravnoteženja”, kazao je novinarima u Moskvi katarski ministar za energiju Mohammed Al-Sada.

Pozitivan ton jučerašnjeg bečkog sastanka OPEC-a stišao je bojazni od pooštrene borbe Saudijske Arabije i Irana za tržišni udio. “Sastanak je otklonio ključni razlog za zabrinutost i rizik pada cijena na tržištima budući da je Saudijska Arabija jasno dala do znanja da nema namjeru preplaviti tržište kako bi niskim cijenama nafte Iranu prouzročila ekonomsku štetu”, rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Dodatno proces uravnoteženja podupiru prekidi u opskrbi iz nekoliko velikih proizvođača, uključujući Nigeriju, Venezuelu, Libiju i SAD. Tako su danas militanti u Nigeriji izveli tri nova napada na obnovljenu infrastrukturu na području delte Nigera, gdje se proizvodi više od polovine nigerijske nafte.

U Bank of America Merrill Lynchu dodaju da cijenama nafte potporu daje i “sezonska dinamika, kao i snažan trend rasta potrošnje benzina u SAD-u, Indiji, pa čak i Kini”. Zbog nižih cijena potrošači se lakše odlučuju putovati cestovnim i zračnim prijevozom, što povećava potrošnju benzina i kerozina, dodaju u banci.

Njihovu ocjenu potvrđuju i jučer objavljeni podaci američke vlade, koji su pokazali neočekivano snažan pad zaliha benzina i derivata, za 1,5 odnosno 1,3 milijuna barela, signalizirajući snažnu potrošnju i izvoz.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 45,58 dolara, što znači da je porasla 39 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like