Tržište kapitala: cijene dionica porasle, na ZSE i dalje stagnacije

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od povećanja kamata američke središnje banke Feda i posljedica jačanja dolara po zarade kompanija. Na azijskim burzama cijene dionica su porasle, prateći rast indeksa na Wall Streetu, jer se ulagači nadaju da zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva Fed ipak neće žuriti s povećanjem kamata. Nakon snažnog skoka dan ranije, na europskim burzama cijene dionica u utorak ujutro tek su blago ojačale, dosegnuvši nove najviše razine u zadnjih 7,5 godina, a najveće dobitnice dionice su njemačkog Volkswagena i britanskog maloprodajnog lanca Sainsbury′s. Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje skroman obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, kao i jučer, jer i dalje nema poslovnih vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnosti.

Dow Jones ojačao je 228 bodova ili 1,29 posto, na 17.977 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 2.081 bod, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 4.929 bodova. Jučer je Fed objavio kako je tvornička proizvodnja u SAD-u u veljači pala već treći mjesec zaredom, za 0,2 posto, što ukazuje, kao i nedavni podaci o prometu u trgovini na malo, na usporavanje rasta američkog gospodarstva. To je potaknulo nadu ulagača da Fed ipak neće povećati kamate polovicom godine, nego tu odluku odgoditi barem do rujna. Zbog toga se s najvećim nestrpljenjem čeka što će čelnici Feda poručiti u srijedu nakon dvodnevne sjednice.

Ne bude li u njihovom priopćenju fraza da će biti strpljivi po pitanju kamata, to bi značilo da će kamate, po prvi puta od 2006. godine, biti povećane već u lipnju. „Očekivanja u vezi kamata posljednjih dana diktiraju smjer tržišta. Kada na tržištu prevlada uvjerenje da će kamate biti povećane, ulagači prodaju dionice, pa cijene padnu. I obrnuto, kada se pojavi nada da Fed još neće povećati kamate, cijene porastu”, objašnjava Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners.

Kako se ulagači nadaju odgodi povećanja kamata, dolar je jučer ponešto oslabio nakon što je tjednima snažno rastao, zaključivši prošli tjedan na najvišoj razini prema euru i košarici šest svjetskih valuta u posljednjih 12 godina. Zaustavljanje rasta dolara u ponedjeljak ublažio je strahovanja ulagača da će visoka cijena dolara naštetiti američkim kompanijama jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade.

Jučerašnji uspon cijena dionica zahvaljuje se, kažu analitičari, i korekciji na više nakon što su Dow Jones i S&P 500 indeks pali tri tjedna zaredom. Najviše su jučer porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što su zdravstveni i komunalni. Porastao je čak i energetski sektor, premda je cijena nafte na američkom tržištu pala za više od 2 posto, na 43,88 dolara po barelu, a u jednom je trenutku zaronila na najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni uoči sjednice čelnika Feda, koja počinje u utorak. Na to ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dinica, dok prosječan dnevni obujam iznosi 6,6 milijardi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 1,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto. Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, jer su daljnje naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva podržale nadu da Fed ipak neće povećati kamate polovicom godine, nego tu odluku odgoditi barem do rujna. Zbog toga se s najvećim nestpljenjem čeka što će čelnici Feda poručiti u srijedu nakon dvodnevne sjednice.

Ne bude li u njihovom priopćenju fraza da će biti strpljivi po pitanju kamata, to bi značilo, smatra većina analitičara, da će kamate, po prvi puta od 2006. godine, biti povećane već u lipnju. No, ima i drugačijih mišljenja. „Očekujemo da će Fed iz priopćenja izbaciti riječ ′strpljiv′, ali i poručiti da će njegova politika ovisiti o gospodarskim pokazateljima. To bi mu oslobodilo ruke da poveća cijenu novca kada poželi, bilo to u lipnju ili rujnu”, kaže Shuji Shirota, ekonomist u HSBC Securities.

Na burzi u Šangaju cijene su se dionica primaknule najvišim razinama u sedam godina jer se ulagači nadaju daljnjem labavljenju monetarne politike zbog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Jutros su australske monetarne vlasti ostavile otvorenom mogućnost daljnjeg smanjenja kamata ako to bude potrebno, a očekuje se i da će čelnici japanske središnje banke s današnje sjednice poručiti da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Gotovo sve azijske zemlje – od Južne Koreje i Kine, do Japana, Australije i Indije – vode labavu monetarnu politiku kako bi potaknule rast gospodarstva i suzbile rizike od deflacije. A povećana likvidnost na financijskim tržištima i niske kamate pozitivno utječu na azijska tržišta kapitala. A kako se ulagači nadaju odgodi povećanja kamata u SAD-u, dolar je posljednjih dana na valutnim tržištima izgubio na zamahu, nakon što je krajem prošloga tjedna njegova vrijednost prema euru i košarici šest svjetskih valuta dosegnula najviše razine u 12 godina. Jutros se tečaj eura kreće oko 1,0570 dolara, nakon što je jučer skliznuo na samo 1,0457 dolara, najnižu razinu od siječnja 2003. godine. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće na jučerašnjim razinama, oko 121,40 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutrosje skliznuo na 99,69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,93 boda.

FTSEurofirts 300 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,2 posto, na 1.597 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od kraja 2007. godine. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,5 posto, a pariški CAC 0,24 posto. Njemački DAX, nakon jučer dosegnutih rekordnih 12.167 bodova, jutros je oslabio 0,05 posto. Među najvećim dobitnicama dionica je Volkswagena, s rastom cijene za 2,2 posto, nakon što su podaci o novim registracijama vozila u Europi pokazati njihov rast u veljači za 7 posto, kao i preusmjeravanje potražnje s jeftinijih vozila poput Dacije na brandove popu Volkswagena. Znatnija dobitnica je i dionica Sainsbury′sa, sa rastom cijene za 2,3 posto, jer su njezini prodajni rezultati, iako u padu peto tromjesečje zaredom, ipak bili nešto bolji od strahovanja tržišta.

“Nema nikakvih važnijih poslovnih vijesti, pa je trgovanje vrlo skromno. I danas očekujem niske promete i stagnaciju Crobexa”, kaže Jadran Simić, financijski analitičar u Raiffeisenbank Austria.