Tržište dionica spustilo cijenu nafte

Strah od financijske krize

Cijena nafte potonule su u srijedu prema 74 dolara, odražavajući previranja na tržištima dionica zbog problema u bankovnom sektoru koji su zasjenili prognoze o oporavku kineske potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 74,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 68,47 dolara.

Tržišta su jučer poljuljali problemi u američkom bankovnom sektoru, iskazani u slomu Silicon Valley Banka (SVB) nakon masovnog povlačenja pologa koje je potaknuo neuspjeli bančin pokušaj da pokrije nerealizirani gubitak na vrijednosti portfelja državnih obveznica.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dvije banke, a trgovci su se pobojali reprize financijske krize iz 2008. godine, pa su dionice banaka naglo pale.

SVB se specijalizirao za sektor startupova, a pologe je usmjeravao u kupnju državnih obveznica čija je cijena naglo pala nakon što je američka središnja banka lani ugasila program kupnje imovine i naglo podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Danas je tržišta dionica uzdrmala objava saudijskog ulagača da ne može više pomagati švicarskom Credit Suisseu, koji se našao u problemima nakon niza skandala, izgubivši povjerenje brojnih ulagača i klijenata.

U zadnja tri mjeseca 2022. klijenti su iz Credit Suissea povukli više od 110 milijardi franaka.

Previranja na tržištima dionica potisnula su u drugi plan podatke koji pokazuju rast aktivnosti u kineskom gospodarstvu u prva dva ovogodišnja mjeseca, nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida.

Zasjenjeno je i mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja očekuje snažniju potražnju za naftom u ovoj godini zahvaljujući oporavku u Kini i zrcali predviđanje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), objavljeno u utorak.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica stajao 78,92 dolara, za 2,96 dolara manje nego dan ranije.

You may also like