Tržište bi moglo vratiti povjerenje u nuklearnu energiju

Proteklog mjeseca Njemačka je održala prvu aukciju za gradnju vjetroelektrana na Sjeverno moru. Na aukciji su dvije tvrtke dobile pravo graditi offshore vjetroelektrane, dok će troškove prijenosa energije platiti potrošači. Ovim činom, industrija obnovljivih izvora energije, kada elektrane krenu sa radom, postaje tržišna kategorija. 

Njemačke vjetroelektrane na kopnu rade s 20 posto iskorištenih kapaciteta, a one na moru s više od 40 posto, ali u periodima bez sunca i vjetrata je zemlja oslonjena gotovo isključivo na konvencionalne elektrane kojih je sve manje.  Njemačka se oslanja na uvoznu fleksibilnost, energiju proizvedenu u skandinavskim hidroelektranama ili iz alpske regije. Međutim, veliko je pitanje kako će to izgledati u budućnosti budući da su operatori električnog sustava priopćili kako će razdvojiti njemačko i austrijsko tržište električne energije.

Niska cijena na tržištu već nekoliko godina obeshrabruje kompanije graditi nove kapacitete. Teško je očekivati gradnju  plinskih elektrana, dok je ugljen u sve težem položaju zbog sve strožih standarda te neće dugo trebati čekati gašenje elektrana na ugljen. Njemačka bi u svakom slučaju mogla imati problem s tržištem zbog ogromnog cjenovnog pritiska koji konvencionalne elektrane udaljuje s tržišta. Ova će se poteškoća posve sigurno preliti na okolna tržišta.

Sve to mijenja perspektivu prema nuklearnoj energiji te se razmatraju subvencije za nove nuklearke.

 

You may also like