Home TribinaAnalize Tržišta zabrinuta zbog rezultata europskih izbora

Tržišta zabrinuta zbog rezultata europskih izbora

by Energypress.net

Rast desnice i konzervativaca

Euro je pao na najnižu razinu u više od mjesec dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron raspisao parlamentarne izbore nakon poraza na izborima za Europski parlament. CAC je također pao za više od 1,7 posto pred kraj trgovanja.

Zajednička valuta pala je za 0,6 posto, povlačeći sa sobom europske dionice, pri čemu su BNP Paribas i Societe Generale SA pali više od osam posto jer su banke vodile gubitke među dionicama u Parizu. Dionice su pale, a banke su pretrpjele najveće gubitke zbog neizvjesnosti oko toga tko će vladati Francuskom, što je pridonijelo postojećoj tjeskobi zbog fiskalnih problema zemlje. Prinosi na francuske obveznice skočili su na najvišu razinu od studenog, a euro je pao na jednomjesečnu najnižu razinu. Stoxx Europe 600 pao je 0,48 posto.

Dobici francuske krajnje desnice na izborima za europske zastupnike potaknuli su Macrona da se kocka s prijevremenim izborima kako bi zaustavio uspon svoje suparnice Marine Le Pen. “Opseg gubitaka nekih vladajućih stranaka bio je iznenađenje”, rekla je Sonja Marten, voditeljica istraživanja devizne i monetarne politike u DZ banci. “Euro reagira na strah od novih sukoba u Europi.”

Tržišta su mjesecima bila na ivici zbog sve većeg zaduženja Francuske, dok pokušaji obuzdavanja potrošnje i zaduživanja nailaze na prepreke, što je dovelo do sniženja kreditnog rejtinga od strane S&P Global Ratings prošlog mjeseca. No, tržišna reakcija u ponedjeljak sugerira da bi financijska imovina mogla osjetiti veću nestabilnost u nadolazećim tjednima uoči izbora, uz porast volatilnosti.

“Ulagači ne dijele Macronovu sklonost riziku”, rekao je Stefan Koopman, viši makro strateg u Rabobanku. “Njegova je hrabrost neosporna, ali čini se kao udvostručenje oklade nakon loše izvedbe.”

Dok je njemački kancelar Olaf Scholz također pretrpio ponižavajuće gubitke, centrističke stranke u cijelom bloku uglavnom su zadržale svoje pozicije. No, pred kraj trgovanja i DAX je pao za 0,54 posto.

Related Posts