Tržišta: U fokusu je naftni sektor

Prošloga je tjedna S&P 500 indeks na Wall Streetu dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti naftni i zdravstveni sektor. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica su pale, nakon prošlotjednog rasta, jer ulagače zabrinjava što se Grčka i njezini kreditori ne uspijevaju približiti dogovoru o reformama. Na azijskim burzama cijene dionica su porasle, zahvaljujući rekordima američkih S&P 500 i Nasdaq indeksa, dok je dolar stabilan uoči sjednice čelnika američke središnje banke. Na Zagrebačkoj burzi u fokusu investitora bit će poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje, čija će se objava intenzivirati ovoga tjedna, a Crobexi bi u ponedjeljak mogli nastaviti stagnirati. 

Dow Jones porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 18.080 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,8 posto, na rekordnih 2.117 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na rekordna 5.092 boda. Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što je niz kompanija – od Googlea do Amazona i Microsofta – objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo. Zahvaljujući rezultatima tih kompanija, dosadašnja sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje nešto je bolja od očekivanja. Prije 10-ak dana analitičari su procjenjivali da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a sada očekuju pad od 1,3 posto.

No, prihodi većine kompanija su podbacili, pa sada analitičari procjenjuju da su pali 3,5 posto na godišnjoj razini, dok su prije 10-ak dana očekivali pad prihoda za 2,8 posto. Posljedica je to ponajviše visokog tečaja dolara, koji je u prva tri mjeseca ove godine ojačao za 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, što je izazvalo pad prihoda multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.Niska očekivanja po pitanju zarada i prihoda posljedica su, također, oštrog pada cijena nafte u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od lanjskog lipnja cijena barela pala je gotovo 50 posto, pa se očekuje oštar pad prihoda i zarada naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron, koji će poslovna izvješća objaviti ovoga tjedna.

U fokusu ulagača bit će i zdravstveni sektor, od kojeg se očekuju znatno bolji poslovni rezultati nego od naftnog. Analitičari procjenjuju da su kompanije iz tog sektora u proteklom tromjesečju ostvarile rast dobiti za 10,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti farmaceutski divovi kao što su Pfizer, Merck, Bristol-Meyers Squibb…. S nestrpljenjem se čeka i poslovno izvješće Applea jer rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti uvijek značajno utječu na smjer burzi. Ulagači će pažljivo pratiti i makroekonomska izvješća, s obzirom da gotovo svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Najviše bi na tržište mogla utjecati prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju. Kako se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, malo je vjerojatno da će američka središnja banka već u lipnju povećati ključne kamatne stope. Stoga se s nestrpljenjem čeka i što će u srijedu poručiti čelnici Feda nakon njihove dvodnevne sjednice.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, na 1.623 boda, nakon što je u petak porastao 0,4 posto. Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 1 posto. Ulagači su oprezni zbog rizika od izlaska Grčke iz eurozone, s obzirom da u pregovorima između Atene i njezinih kreditora ni u petak nije postignut nikakav napredak. Ministri financija eurozone poručili su grčkoj vladi da neće dobiti dodatnu pomoć kako bi platila dugove koji uskoro dospijevaju dok ne dostavi vjerodostojnu listu planiranih reformi Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble poručio je, pak, u subotu da se Berlin priprema za moguć bankrot Grčke i njezin izlazak iz eurozone. “Još uvijek nema dogovora o Grčkoj, a to zabrinjava ulagače”, kaže Ion-Marc Valahu, analitičar u tvrtki Clairinvest.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto. Pozitivno je na azijske burze utjecao rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i nova najviša razina u povijesti Nasdaq indeksa, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških kompanija.

Cijene dionica Microsofta i Amazon.coma skočile su u petak više od 10 posto jer su ti tehnološki divovi u prvom tromjesečju ostvarili snažan rast prihoda, unatoč negativnom utjecaju visokog tečaja dolara. No, najviše su jutros skočile cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju jer se ulagači nadaju ubrzanju investicija u projekte povezane s kineskim ′modernim putom svile′ i novim poticajnim monetarnim mjerama tamošnjih vlasti zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Osim što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine, istodobno je i MSCI indeks svih burzi u svijetu dosegnuo najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje niskim kamatnim stopama i drugim poticajnim mjerama središnjih banaka. “Gledajući uspon cijena dionica širom svijeta, čini se da ulagači ne brinu o rizicima. No, idućih bi tjedana moglo doći do promjena, a njihov pokretač mogao bi biti američki Fed”, kaže Soichiro Monji, strateg u tvrtki Daiwa SB Investment.

U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Premda gotovo nitko ne očekuje da će Fed najaviti povećanje ključnih kamata već u lipnju, jer se rast američkog gospodarstva usporava, njegove poruke u srijedu mogle bi znatno utjecati na tržišta.Stoga na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Nakon novih naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva, u petak je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao na 96,75 bodova, najnižu razinu u tri tjedna. Jutros je, pak, blago porastao na 96,91 bod. Pritom je prema japanskoj valuti tečaj dolara porastao na 119,05 jena, dok je u petak navečer iznosio 118,95 jena. Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s 1,0875 dolara, koliko je vrijedila u petak, na 1,0860 dolara. U petak je u jednom trenutku tečaj eura, po prvi puta nakon dva tjedna, dosegnuo 1,09 dolara, no analitičari ne vjeruju da euro može značajnije ojačati jer mu i dalje prijete rizici povezani s mogućim izlaskom Grčke iz eurozone, s obzirom da u pregovorima između Atene i njezinih kreditora još uvijek nema značajnijeg napretka.

“Protekloga tjedna na domaćem tržištu indeksi su se različito kretali, dok je likvidnost u prosjeku dnevno iznosila 8,6 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih mjesec dana. Ovoga tjedna u fokusu investitora bit će poslovni rezultati domaćih kompanija za prvo tromjesečje, koje će većina objaviti do petka”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Od značajnijih prošlotjednih korporativnih vijesti, Podravka je u petak sazvala glavnu skupštinu za 3. lipnja, na kojoj će dioničari odlučivati o dokapitalizaciji za 108 milijuna kuna reinvestiranjem dijela lanjske dobiti, i to putem podizanja nominalne vrijednosti dionice sa 200 na 220 kuna. Također, odlučivat će i o postupku dokapitalizacije do 374 milijuna kuna izdavanjem do 1,7 milijuna novih dionica, u kojoj bi sudjelovali i radnici kroz organizirano radničko dioničarstvo. Od poslovnih vijesti Špoljar još izdvaja objavu Atlantske plovidbe o odluci arbitražnog suda o povratu predujmova koje je dala za izgradnju brodova u Kini te najavu Končar Elektroindustrije da će prodati većinske udjele u svoje dvije tvrtke kćeri. (Agencije)