Tržišta su pozitivno reagirala na pomoć Ukrajini

Analiza DPA

Glavna financijska i robna tržišta u Europi i SAD-u reagiraju na vijesti o zapadnoj vojnoj pomoći Ukrajini sada sasvim drugačije nego što su to činile u ranoj fazi rata, prema novoj studiji.

U prvim tjednima sukoba vijesti o isporuci oružja deprimirale su tržišta, no sada je suprotno, tvrde autori studije – Matthias Neuenkirch (Matthias Neuenkirch) sa Sveučilišta u Trieru, Maria Repko iz Centra za istraživanje ekonomske strategije u Kijevu i Enzo Weber (Enzo Weber) iz Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.

Tržišta su isprva loše reagirala na uvođenje sankcija Rusiji, financijsku, a kasnije i vojnu potporu Ukrajini. “Čini se da su tržišta zapadnu pomoć Ukrajini vidjela kao rizik od eskalacije koja bi mogla ugroziti globalno gospodarstvo”, navode autori studije.

“Različite su procjene od toga kako je Ukrajina ojačala u ratu” i nastavak te ocjene ohrabruje financijska i robna tržišta.

Istraživači su analizirali tržišta dionica u Europi i SAD-u, odnosno tržišta nafte, plina i pšenice.

“Analizirali smo pet tržišta i sva su promijenila svoju reakciju s iste prijelomne točke”, rekao je Weber, nekih šest tjedana nakon početka rata i otkako su Ukrajinci dobili bitku za Kijev i krenuli u ofenzivu.

Prije toga tržišta su loše reagirala na vijesti o vojnoj potpori Ukrajini, a od tada suprotno, rekao je Weber.

You may also like