Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica snažno porasle jer su čelnici eurozone, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor u vezi Grčke. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na dobitku 1 posto, nakon što je u petak skočio 2,1 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 1,4 posto.

Čelnici eurozone uspjeli su nakon pregovora cijele noći u Bruxellesu postići dogovor o Grčkoj, poručio je jutros predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. “Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor”, poručio je na twitteru Tusk. U kratkoj poruci dodao je da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks također skočio 1,6 posto, na 20.089 bodova, nakon što je prošloga tjedna izgubio 3,7 posto. Azijske ulagače najviše je ohrabrio nastavak snažnog rasta cijena dionica na burzi u Šangaju treći dan zaredom. Nakon što su početkom prošloga tjedna cijene kineskih dionica oštro pale, produbivši gubitke u tri tjedna na više od 30 posto, krajem prošloga tjedna tržište se, zahvaljujući nizu mjera kineskih vlasti, počelo oporavljati. U četvrtak i petak cijene kineskih dionica skočile su više od 10 posto, a jutros dodatnih dva posto.

Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci o rastu kineskog izvoza u lipnju za 2,8 posto na godišnjoj razini. Doduše, uvoz je pao za 6,1 posto, što ukazuje na slabost domaće potražnje. Međutim, oba podatka znatno su bolja od očekivanja analitičara i mogla bi ukazivati na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon dugotrajnog usporavanja rasta. No, jasniju sliku o situaciji u kineskom gospodarstvu dat će u srijedu izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Analitičari procjenjuju da će rast gospodarstva na godišnjoj razini biti po prvi puta od globalne financijske krize manji od 7 posto.

Related Posts