Tržišta su i dalje nervozna radi Grčke

Cijene nafte ponovo su u utorak porasle na svjetskim tržištima nakon oštrog pada dan ranije, a nervozu među ulagačima i dalje raspiruju previranja na kineskom tržištu dionica i pitanje ostanka Grčke u eurozoni. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,44 dolara. U ponedjeljak je pala više od šest posto i nakratko dotaknula 56,38 dolara, najnižu razinu od 10. travnja.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53,10 dolara, što je 57 centi manje u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, kada je nakratko dotaknuo najnižu razinu od sredine travnja. Nastavlja se borba Grčke za ostanak eurozoni a nisu se stišala ni previranja u Kini, ključnom naftnom potrošaču koji proteklih dana bilježi oštar pad na tržištu dionica, unatoč nizu regulatornih mjera.

Neki pak analitičari upozoravaju da je glavni razlog slabosti naftnih tržišta prekomjerna opskrba. “Iako se prošlotjedni pad cijena nafte vremenski poklopio s eskalacijom grčke krize i slabošću drugih makro tržišta, smatramo da katalizatori pada cijena za čak šest dolara po barelu nemaju puno veze s Grčkom”, ističu u utjecajnoj američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs. “Prošlotjedni naftni podaci zapravo upućuju na još uvijek prekomjerno opskrbljeno tržište – riječ je o naglom rastu proizvodnje u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), povećanju broja naftnih bušotina u SAD-u i padu rafinerijskih marži”, tumače u Goldman Sachsu.

Prekomjerna opskrba mogla bi se dodatno povećati ako zapadne sile i Iran postignu kompromis u pitanju iranskog nuklearnog programa, ukinu sankcije i time utru put većem iranskom izvozu. “Čujemo da bi sporazum o iranskom programu uskoro mogao biti objavljen, a to će pritisnuti cijene ako znači skoro ukidanje sankcija i pojačanu opskrbu iz Irana”, napominje Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 55,76 dolara, što znači da je potonula 3,23 dolara u odnosu prethodni trgovinski dan.

You may also like