Tržišta reagirala na vijest da je Trump zaražen

Burna reakcija
Dolar i jen u petak su ojačali na međunarodnim tržištima nakon vijesti da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu potvrđena zaraza koronavirusom, samo mjesec dana prije predsjedničkih izbora, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih sigurnijoj imovini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, odmah je ojačao po objavi te vijesti, a tijekom prijepodneva iznosio je 93,83 boda, što znači da je u plusu 0,13 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Cijena japanskog jena nakon vijesti o Trumpu poskočila je najviše u nešto više od mjesec dana, nakratko dosegnuvši 104,95 jena za dolar, najviše razine u tjedan dana. No, ubrzo se jen stabilizirao na 105,185 jena za dolar, a oko tih razina bio je i tijekom prijepodneva, u plusu oko 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolar je poskočio u jednom trenutku čak 0,7 posto prema australskom dolaru, inače osjetljlivom na promjenu ozračja prema riziku. U kasnijem trgovanju australska je valuta ipak nadoknadila dio početnih gubitaka.

Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1721 dolara. Predsjednik Trump na Twitteru je objavio da on i njegova supruga Melania imaju Covid-19 i da odmah idu u karantenu i započinju s oporavkom.

I dolar i jen ubrzo su uzmaknuli jer su se trgovci počeli pitati kakve bi posljedice to moglo imati na izbore, što pokazuje neizvjesnost na tržištima oko utjecaja takvog razvoja situacije na skorašnje izbore.

Nejasno je kako će sve to utjecati na američke izbore. Čak i prije objave vijesti o Trumpovoj zarazi, na tržištima je splasnuo optimizam nakon što Washington nije uspio postići dogovor o paketu fiskalnih poticaja koji bi gospodarstvu pomogao da se lakše oporavi od posljedica koronakrize.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa. Ministar financija Steven Mnuchin jučer je u pregovorima ponudio paket mjera vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke ustraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Najnovije izvješće o američkoj zaposlenosti, koje se očekuje tijekom dana i predstavlja zadnju rundu mjesečnih podataka o nezaposlenosti pred izbore, trebalo bi pokazati da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 850 tisuća, manje nego u kolovozu, procjenjuju ekonomisti

To izvješće inače pozorno prate tržišta radi daljnjih smjernica, no sada je po riječima analitičara gurnuto u drugi plan. Funta je, pak, ojačala nakon što je britanska vlada objavila da će se premijer Boris Johnson u subotu sastati s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o sljedećim koracima u pregovorima o Brexitu. Prema posljednjim podacima bila je u plusu 0,2 posto, na 1,2913 dolara.

You may also like

0 comments