Tržišta: rastu cijene dionica, energetski sektor najveći dobitnik

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, ponajviše u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, prateći uspon na američkim i europskim tržištima, dok se tečaj eura probio iznad razine od 1,07 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su, 0,3 posto, pale i cijene dionica u Singapuru. Na europskim burzama cijene dionica su pale, nakon što je jučer FTSEurofirst 300 indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo 15 godina. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.645 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto. Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje opreznije trgovanje, nakon snažnog jučerašnjeg skoka Crobexa, ponajviše zahvaljujući pozitivnom raspoloženju na inozemnim burzama. 

Dow Jones ojačao je 75 bodova ili 0,42 posto, na 18.112 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 2.106 bodova, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 5.011 bodova.

Rast indeksa ponajviše se, kao i dan prije, zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektora, za 2,3 posto, nakon što je cijena nafte na američkom tržištu skočila više od 5 posto. Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je dobilo na vrijednosti jer se ulagači nadaju da poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju ipak neće biti tako slabi kao što se procjenjuje. Zbog visokog tečaja dolara, što nagriza prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta, i niske cijene nafte, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu pale za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal još od trećeg tromjesečja 2009. godine. Međutim, analitičari obično procjene rezultata postave vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, a to otvara prostor za rast cijena dionica. “Kompanije mogu preskočiti ljestvicu jer su očekivanja vrlo niska. Nadmašiti procjene trebalo bi biti lagano”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki BMO Private bank. To se upravo i događa. Cijena dionice Intela skočila je jučer više od 4 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova izvijestio da će njegovi prihodi u ovoj godini stagnirati, dok su se ulagači plašili daljnjeg pada prihoda i zarada. Cijena dionice Delta Airlinesa porasla je, pak, 2,6 posto, jer je taj zrakoplovni prijevoznik ostvario veću nego što se očekivalo dobit, zahvaljujući smanjenju troškova zbog niskih cijena nafte.

Dionica Bank of America pojeftinila je, međutim, više od 1 posto, jer je druga po veličini američka banka ostvarila tek malo bolje rezultate nego što se očekivalo. Od 36 kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 81 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. No, samo njih 47 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda. To pokazuje da kompanije uspijevaju održati dobit smanjenjem troškova, a ne povećanjem prihoda i širenjem poslovanja.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, prateći uspon na američkim i europskim tržištima, dok se tečaj eura probio iznad razine od 1,07 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su, 0,3 posto, pale i cijene dionica u Singapuru. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,2 i 1,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na europskim burzama, gdje je FTSEurofirst indeks 300 vodećih dionica dosegnuo najvišu razinu u 14 godina. To se zahvaljuje poruci čelnika Europske središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da će ustrajati na punoj provedbi programa kupnje obveznica kako bi se potaknuo rast gospodarstva eurozone.

Među azijskim burzama najveća je dobitnica šangajska, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere, nakon što je jučer objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u šest godina. A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, zbog čega jačaju špekulacije da će američka središnja banka Fed odgoditi povećanje kamatnih stopa.

Na europskim burzama cijene dionica su pale, nakon što je jučer FTSEurofirst 300 indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo 15 godina. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.645 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto. Poruka čelnika Europske središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da će ustrajati na punoj provedbi programa kupnje obveznica kako bi se podržalo gospodarstvo eurozone potaknula je jučer znatan rast cijena dionica. Međutim, entuzijazam je jutros splasnuo jer nema novih značajnijih vijesti koje bi podržale rast tržišta.

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje opreznije trgovanje, nakon snažnog jučerašnjeg skoka Crobexa, ponajviše zahvaljujući pozitivnom raspoloženju na inozemnim burzama.

“Snažan rast Crobexa i pojačana trgovinska aktivnost obilježili su jučerašnji burzovni dan. Sa šest izdanja ostvaren je milijunski promet, a čak devet od deset najtrgovanijih ostvarilo je rast cijene. I danas očekujem slično trgovanje”, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci. Najveći promet postigla je dionica Končara Elektroindustrije, 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 1,73 posto, na 701,95 kuna.

Uz promet od 2,03 milijuna kuna dionica Valamar Riviere poskupila je za 1,82 posto, na 19,55 kuna. Najviše je porasla cijena dionicama RIZ Odašiljača, za 13,90 posto, na 114,42 kune, a znatnije su porasle i cijene dionica Atlantske plovidbe za 6,64 posto, na 240 kuna, te AD Plastika, za 5,59 posto, na 104,99 kuna.

Dionica Ine uspjela je nadoknaditi veći dio gubitka zabilježenih dan ranije, poskupivši 5,52 posto, na 3.440 kuna.