Tržišta nafte u slobodnom padu, u fokusu Kina i potražnja

Naftna tržišta uzdrmala su u četvrtak previranja na tržištima dionica u Kini, koja su se nadovezala na nagli skok zaliha benzina u SAD-u, potpirujući zabrinutost za potražnju u uvjetima dugotrajne prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 78 centi niža nego na zatvaranju tržišta dan ranije i iznosila je 33,45 dolara. Dan ranije završila je trgovanje u minusu 2,19 dolara. Na američkom se tržištu danas barelom trgovalo po dolar nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 32,97 dolara. Dan ranije zaključio je trgovanje u minusu dva dolara.

Tržišta je jučer uzdrmao neočekivano snažan skok zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu, najveći od 1993., za čak 10,6 milijuna barela. Neki trgovci protumačili su ga kao nagovještaj posustajanja potražnje koje bi po njima moglo produljiti razdoblje prekomjerne opskrbe.

Danas se na tu zabrinutost nadovezao nagli pad tržišta dionica u Kini i odluka kineske središnje banke o devalvaciji juana za dodatnih 0,5 posto, na 6,5646 juana za dolar, najnižu razinu od ožujka 2011. Po navodima trgovaca, banka je navodno naknadno ipak intervenirala na tržištima, nakon što je juan na inozemnim tržištima potonuo jedan posto, na rekordno niskih 6,7600 juana za dolar.

Strahuje se da će potez kineske središnje banke potaknuti natjecanje u devalvaciji valuta među azijskim zemljama radi očuvanja konkurentske prednosti. U pozadini tih previranja posustajanje je kineskog gospodarskog rasta, koje posebno zabrinjava naftna tržišta, zbog mogućeg slabljenja potražnje u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu.

“Negativno raspoloženje nagriza očekivanja potražnje, kineski rast posustaje a još se osjeća i utjecaj jučerašnjeg skoka zaliha benzina (u SAD-u) i to se očituje u cijenama”, zaključuje Hans van Cleef iz ABN Amroa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 29,71 dolar, što znači da je bila 1,5 dolara niža nego dan ranije. (hina)

You may also like

0 comments