Tržišta nafte također nervozna uoči britanskog referenduma

Cijene nafte ponovo su se u utorak spustile na svjetskim tržištima ispod razine od 50 dolara, budući da su najnovije ankete pokazale da uoči referenduma prednost imaju zagovornici izlaska Britanije iz Europske unije, pa su optimistične procjene potražnje pale u drugi plan.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu pojeftinio za 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,69 dolara. Na američkom se tržištu naftom trgovalo po 48,23 dolara, što je 65 centi niža cijena u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije.

Sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima, poput švicarskog franka i njemačkih državnih obveznica, dobila su na privlačnosti pa im je cijena rasla, dok su cijene padale na tržištima dionica i industrijskih sirovina, osjetljivijima na ekonomske rizike, nakon što su dvije ankete u ponedjeljak pokazale da u Britaniji nekih desetak dana uoči referenduma raste podrška izlasku iz EU-a.

To je potisnulo u drugi plan optimistične procjene rasta potražnje za naftom koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), utvrdivši da je naftno tržište u osnovi uravnoteženo, nakon što je dvije godine bilježilo viškove. “Načelno se može reći da se ponovo traže sigurna utočišta. Drži se da bi u slučaju izlaska Britanije iz EU-a, gospodarstvo Unije ponovno moglo zapasti u recesiju… što bi moglo negativno utjecati na potražnju za naftom”, tumači naftni analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Dodatno je cijene zakočio jači dolar, koji slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju, budući da su cijene nafte iskazane u američkoj valuti. “Zazor od rizika dominirao je tržištima proteklih dana a sada je zahvatio i cijene nafte, s tim da je padu na londonskom tržištu ispod 50 dolara pridonijela i slabost na azijskim tržištima i snažniji dolar”, dodaje Mihir Kapadia, izvršni direktor tvrtke Sun Global Investments.

Odvojeno su iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavili da je cijena njihove referentne košarice nafte u ponedjeljak pala za daljnjih 80 centi i iznosila 46,25 dolara.

You may also like

0 comments