Tržišta kapitala: pad indeksa na Wall streetu, stagnacija Crobexa i oprez prije sastanka ECB-a

Na Wall Streetu, cijene dionica pale su drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni nakon nedavnih rekordnih dosega Dow Jones i S&P 500 indeksa, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na tržište. Kako nema važnijih poslovnih vijesti, i u četvrtak se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobexa, a pozornost investitora mogli bi privući podaci koji će pokazati nastavlja li se rast industrijske proizvodnje. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica nastavile su rasti jer su ulagače, dok čekaju poruke sa sjednice čelnika Europske središnje banke, ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija

Dow Jones oslabio je 106 bodova, ili 0,58 posto, na 18.096 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 2.098 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.967 bodova.Pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je opreza ulagača, nakon što su u veljači Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 5,5 posto, dosegnuvši u ponedjeljak rekordne razine, dok se Nasdaq indeks istodobno probio iznad 5.000 bodova, po prvi puta u 15 godina. “Ne bismo ništa zaključivali iz ovog dvodnevnog pada cijena jer je veljača za tržište bila sjajna. I dalje predlažemo kupnju nakon svakog pada cijena”, kaže David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Ulagači su oprezni jer će idućih dana biti objavljen niz makroekonomskih pokazatelja, a u petak vladino izvješće o zaposlenosti, koje obično znatno utječe na tržište jer potiče špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine.Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju. Jučer objavljeno izvješće konzultantske tvrtke ADP pokazalo je da je u veljači u privatnom sektoru otvoreno 212.000 novih radnih mjesta, 8.000 manje nego što se procjenjivalo. Tzv. ′Bež knjiga′ Feda pokazala je, pak, da je u većini regija i sektora gospodarska aktivnost od početka siječnja do polovice veljače porasla. Na nastavak rasta američkog gospodarstva ukazuju i izvješća tvrtke Markit i Instituta menadžera nabave o blagom jačanju aktivnosti u uslužnom sektoru. Ipak, rast gospodarstva na početku ove godine znatno je sporiji nego u drugom polugodištu prošle.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 6,5 milijardi.

Crobex indeks ojačao je u srijedu 0,06 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.017 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko osam milijuna kuna, što je 2 milijuna manje nego prethodnoga dana. Blok prometom dionicama Podravke ostvareno je još 7,1 milijun kuna, po cijeni od 300 kuna za dionicu. U redovnom trgovanju najlikvidnija je s 1,8 milijuna kuna prometa bila dionica Zagrebačke banke, čija je cijena pala za 2,51 posto, na 34,51 kunu.

Redovnim dionicama Adris grupe ostvaren je promet od 1,4 milijuna kuna, a s porastom cijene za 5,94 posto svrstala se među najveće dobitnice. Cijena joj je dosegnula 409,99 kuna, što je njezina najviša razina u zadnjih 5 godina. Među likvidnijima je i povlaštena dionica Adrisa s prometom od 628,5 tisuća kuna i rastom cijene za 0,30 posto, na 356,05 kuna. “Jučer je na burzi bio još jedan miran trgovinski dan, uz minimalne promjene indeksa. I danas očekujem slično trgovanje, jer zasad nema poticajnih poslovnih vijesti”, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to peti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skočila 5,3 posto, najviše od početka 2009. godine kada su uvedeni kalendarski prilagođeni podaci.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.561 bodu, nakon što je jučer skočio 0,8 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,4 posto. Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, na europskim su burzama indeksi nastavili rasti, jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima Carrefoura, drugog po veličini svjetskog trgovačkog lanca.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a očekuje se da će objaviti dodatne detalje o programu kupnje državnih obveznica vrijednom 1.100 milijardi eura u idućih godinu i pol dana. Uoči te sjednice, na valutnim je tržištima tečaj eura prema američkoj valuti pao na svega 1,1026 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1175 dolara. “ECB-ov program kupnje obveznica ne bi negativno utjecao na euro kada bi Fed činio isto. No, ne samo da je američka središnja banka lani okončala program kupnje obveznica, nego planira i idući korak, povećanje ključnih kamata”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Slabljenje eura pozitivno utječe na gospodarstvo eurozone, jer na taj način roba proizvedena u tom bloku postaje konkurentnija na svjetskom tržištu, pa raste izvoz. A to bi, zajedno s nižim cijenama goriva i labavljenjem monetarne politike ECB-a, trebalo potaknuti rast gospodarstva eurozone.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica, pak, danas pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto. Najviše su, više od 1 posto, pale cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu, nakon što je kineska vlada objavila kako u ovoj godini planira rast gospodarstva za oko 7 posto, što bi bio najmanji rast u posljednje 24 godine. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 18.751 bod.

You may also like