Tržišta: Dobri poslovni rezultati potaknuli rast indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija, dok je Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, nadmašivši rekord iz 2000. godine. Na azijskim burzama trguje se oprezno, nakon što su cijene dionica prethodnih dana rasle, dok je američka valuta oslabila zbog naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica su porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim izvješćima europskih kompanija, ali i jučerašnjem rekordu Nasdaq indeksa. Na Zagrebačkoj burzi očekuje se mirno trgovanje uz stagnacija indeksa, kao što je bilo cijeloga tjedna, pri čemu su Crobexi na putu blagih tjednih dobitaka.

Dow Jones ojačao je 20 bodova ili 0,11 posto, na 18.058 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 2.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 5.056 bodova.U opreznom trgovanju jučer su na Wall Streetu cijene dionica porasle u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.U fokusu ulagača bio je Nasdaq indeks koji je je premašio prijašnju rekordnu razinu od 5.048 bodova, dosegnutu u ožujku 2000. godine prije tzv. ′dotcom′ krize.

U opreznom trgovanju jučer su na Wall Streetu cijene dionica porasle u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.U fokusu ulagača bio je Nasdaq indeks koji je je premašio prijašnju rekordnu razinu od 5.048 bodova, dosegnutu u ožujku 2000. godine prije tzv. ′dotcom′ krize.

Prije te krize cijene dionica tehnoloških i telekomunikacijskih kompanija vrtoglavo su rasle, no u ožujku 2000. uslijedila je oštra korekcija prenapuhanih cijena. Do 2002. godine Nasdaq indeks izgubio je više od 75 posto, skliznuvši na samo 1.114 bodova.”Godine 2000. cijene dionica mnogih brzorastućih kompanija kretale su se na razinama od 200 do 300 puta iznad zarada tih kompanija po dionici. Taj se balon morao ispuhati. No, sada je situacija sasvim drugačija nego 2000.”, kaže Walter Price, direktor u tvrtki AllianzGI Global Technology.

Posljednjih 10-ak godina Nasdaq indeks, zahvaljujući razvoju t ehnološkog i biotehnološkog sektora, socijalnih medija i mobilne telefonije, gotovo neprestano raste, izuzev razdoblja velike recesije u SAD-u 2008. godine.

A zahvaljujući čvrstim temeljima Nasdaq tržišta, analitičari smatraju da može i dodatno porasti jer tehnološke kompanije, koje imaju najveći udio u tom indeksu, stabilno rastu.”Rekord Nasdaqa pokazuje snagu u tehnološkom i biotehnološkom sektoru, a očekuju se preuzimanja u oba sektora, posebice biotehnološkom”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Već u petak može se očekivati novi rekord Nasdaq indeksa, s obzirom da je u četvrtak nakon zatvaranja tržišta nekoliko kompanija s velikom tržišnom kapitalizacijom objavilo bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo. Među ostalim, radi se o Microsoftu, Googleu i Amazon.comu, čije su dionice u produženom trgovanju, nakon zatvaranja tržišta, poskupile više od 3,5 posto, pa je Nasdaq terminski indeks trenutačno u plusu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 1,7 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,2 i 1,1 posto, a kako su porasle i cijene dionica na većini ostalih azijskih tržišta, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u sedam godina. Od početka tjedna na dobitku je 0,4 posto. Japanski Nikkei indeks skliznuo je jutros s najviših razina u 15 godina, no i dalje je na dobitku od početka tjedna za otprilike 2 posto. “Kako je indeks posljednjih dana snažno porastao, kratkoročna korekcija cijena dionica bila je očekivana”, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Još su oštrije pale cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju. Unatoč naznakama usporavanja rasta kineskog gospodarstva, cijene dionica snažno su rasle tjednima jer ulagači očekuju nove poticajne mjere tamošnjih vlasti. No, jutros je uslijedila korekcija, pa su cijene skliznule s najviših razina u sedam godina.

Pozitivno, pak, na azijske burze utječe jučerašnji rekordni doseg američkog Nasdaq indeksa. Taj je indeks premašio prijašnju rekordnu razinu od 5.048 bodova, dosegnutu u ožujku 2000. godine prije tzv. ′dot.com′ krize. A zahvaljujući čvrstim temeljima Nasdaq tržišta, analitičari smatraju da može i dodatno porasti jer tehnološke kompanije, koje imaju najveći udio u tom indeksu, stabilno rastu. “Rekord Nasdaqa pokazuje snagu u tehnološkom i biotehnološkom sektoru, a očekuju se preuzimanja u oba sektora, posebice biotehnološkom”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Već danas može se očekivati novi rekord Nasdaqa, jer je terminski indeks u plusu nakon što su sinoć Microsoft, Google i Amazon.com objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, pa su dionice tih tehnoloških divova poskupile više od 3,5 posto. A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom nakon novih naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva, jer to znači da će središnja banka Fed vjerojatno odgoditi povećanje ključnih kamata.”Očito je da tržišta očekuju odgodu povećanja kamata. U lipnju sigurno neće doći do toga, no očekujem taj potez kasnije ove godine, ovisno o gospodarskim pokazateljima”, kaže Mitul Kotecha, valutni strateg u Barclays banci.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 10,00 sati u plusu 0,4 posto, na 1.627 bodova. Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 10,00 sati na dobitku između 0,2 i 0,4 posto. Među najvećim dobitnicima jutros je dionica Eletroluxa, s rastom cijene za 6,3 posto, nakon što je švedski proizvođač kućanskih uređaja izvijestio o manjem nego što se očekivalo padu dobiti u prvom tromjesečju. Dionica Renaulta poskupila je, pak, 5 posto, zahvaljujući snažnom kvartalnom rastu prihoda tog francuskog proizvođača automobila.

Oba indeksa na putu su blagih tjednih dobitaka, pri čemu Crobex za 0,31 posto, a Crobex10 za 0,48 posto. “Na domaćem tržištu indeksi su se jučer malo oporavili, no uz i dalje vrlo slab redovni promet dionicama, pa tako, primjerice, ovoga tjedna niti jedna dionica nije u dnevnom trgovanju imala milijunski promet, izuzev jučer dionice Valamara. I danas očekujem nastavak takvog trgovanja, jer i dalje nema poslovnih vijesti koje bi potaknule tržište”, kaže Jadran Simić, financijski analitičar u Raiffeisenbank Austria. (Agencije)