Tržišta: Cijene rastu, rezultati slabašni

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su poslovni rezultati većine američkih kompanija bolji od očekivanja, premda nisu impresivni.Na azijskim burzama cijene dionica su porasle, unatoč novim naznakama usporavanja rasta kineskog i japanskog gospodarstva, jer se ulagači nadaju dodatnim poticajnim mjerama.Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica su blago porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim izvješćima nekoliko europskih kompanija. Na Zagrebačkoj burzi niti danas se ne očekuju znatnije promjene na tržištu jer nema poslovnih vijesti koje bi razbudile aktivnost investitora ili značajnije potaknule.

Dow Jones ojačao je 88 bodova ili 0,49 posto, na 18.038 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 5.035 bodova. Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je dobilo na vrijednosti, a najviše tehnološki, 1,1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica Vise i MasterCarda za otprilike 4 posto, nakon što je Kina poručila da će otvoriti svoje kartičarsko tržište stranim kompanijama. Znatno je, više od 3 posto, porasla i cijena dionice McDonald′sa, nakon što je taj lanac restorana brze hrane najavio plan koji bi trebao preokrenuti trend pada prodaje.

Sami poslovni rezultati kompanija, međutim, nisu inspirativni. Od 120 kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 72 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, što je iznad prosjeka od 70 posto u prethodna četiri kvartala. Međutim, procjene analitičara o zaradama su vrlo niske, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih. S druge strane, samo nešto više od 40 posto kompanija nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, što je ispod prosjeka od 58 posto u prethodna četiri tromjesečja. Posljedica je to visokog tečaja dolara, što izaziva pad prihoda američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Ipak, pokazuje se da kompanije uspijevaju održati dobit, ako već ne povećanjem prihoda i širenjem poslovanja, a ono smanjenjem troškova. “Ova sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija vrlo je miješana, neujednačena, no nema drastične promjene u općem trendu gospodarskog oporavka”, kaže Michael Sansoterra, portfelj menadžer u RidgeWorth Large Cap Growth Fund. Ulagače najviše zabrinjava kako će na poslovne rezultate multinacionalnih kompanija utjecati visok tečaj dolara, koji je samo od početka godine ojačao oko 9 posto u odnosu na najvažnije svjetske valute. Zbog visokog tečaja dolara i niske cijene nafte, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, uključujući i dosad objavljena izvješća, u proteklom kvartalu pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi bi, pak, mogli pasti za 3,1 posto na godišnjoj razini.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice eBaya skočila je 5 posto jer je taj online trgovac izvijestio o većoj dobiti u prvom tromjesečju nego što se očekivalo. Dionica Facebooka pojeftinila je, pak, 2 posto, jer je ta društvena mreža u proteklom kvartalu ostvarila pad dobiti u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najsporiji rast prihoda u posljednje dvije godine. Obujam trgovanja bio je i jučer ispod prosjeka, što ukazuje na oprez ulagača. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 6,2 milijarde.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u 15 godina, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,1 posto. U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto. Cijene dionica na azijskim burzama porasle su, unatoč naznakama usporavanja rasta dvaju najvećih gospodarstava u regiji. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini pao je u travnju s 49,6 na 49,2 boda, najnižu razinu u godinu dana i niže nego što su analitičari očekivali. To je još jedna potvrda da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava. Usporava se i rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, pokazuje jutros objavljeno izvješće tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Japanu u travnju pao s 50,3 na 49,7 bodova.

No, ulagači su zanemarili te podatke jer se nadaju da će vlasti u obje zemlje uskoro uvesti nove poticajne gospodarske mjere. Pozitivno na azijske burze utječe i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija nisu impresivni.A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog grčke dužničke krize, koja bi mogla dovesti do bankrota te zemlje i njezinog izlaska iz eurozone.Danas i sutra intenzivirat će se na sastancima dužnosnika Europske unije pregovori između Grčke i njezinih kreditora iz eurozone o reformama koje bi Atena trebala provesti kako bi dobila novu financijsku pomoć.

Analitičari smatraju da su izgledi da se postigne značajniji napredak mali jer Atena ne pokazuje volju da uvede strukturne reforme, dok Njemačka odbija odobriti novu financijsku pomoć bez vjerodostojnog grčkog plana reformi. Dok ulagači pažljivo prate razvoj situacije u vezi Grčke, tečaju eura prijeti pad ispod razine od 1,0700 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0735 dolara. Američka je valuta blago ojačala i prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla s jučerašnjih 119,60 na 119,70 jena. A nakon dva dana pada, cijene su se nafte jutros ponešto oporavile. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30-ak centi, na 63,05 dolara, a na američkom za 37 centi, na 56,53 dolara.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.633 boda. Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati na dobitku 0,1 posto, dok su pariški CAC i frankfurtski DAX oslabili između 0,1 i 0,2 posto. Najviše je jutros, 1,1 posto, skočio indeks automobilskog sektora jer su ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Michelina. Cijena dionice tog proizvođača guma skočila je više od 4,5 posto. S druge strane, oštro je, gotovo 8 posto, pala cijene dionice Ericssona, nakon što je taj švedski proizvođač telekomunikacijske opreme izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima i poručio da će mu prodaja u SAD-u i dalje stagnirati.

“Slabašan promet i minimalan rast indeksa sažetak su jučerašnjeg trgovinskog dana na burzi. Ni danas ne predviđamo značajnije promjene ni po pitanju kretanja indeksa ni obujma trgovanja”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog trgovanja Societe Generale Splitske banke.