Trumpove poruke straše svjetske investitore

Investitori se povlače
Ulagači su u proteklih tjedan dana zbog američko-kineskog trgovinskog spora povukli 20,5 milijardi dolara iz dionica na tržištima širom svijeta, preusmjeravajući novac u obveznice, objavila je u petak Bank of America Merrill Lynch (BAML).

Navedeni iznos, povučen u tjedan dana zaključno sa srijedom 8. svibnja, nadmašen je tek u dva navrata u ovoj godini, a ulagače je na uzmak potaknula prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će znatno podići carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Samo na američkom tržištu ulagači su u navedenom razdoblju iz dionica povukli 14 milijardi dolara, najviše od 30. siječnja, navode u BAMS-u, pozivajući se na podatke specijalzirane tvrtke EPFR. “Povlačenje iz rizične imovine od 1. svibnja prekinulo je razdoblje obilnih ulaganja u dionice a potaknula ga je postrožena monetarna politika američke i kineske središnje banke a ovog tjedna dodatno ga je pospješila trauma oko trgovine”, tumače u američkoj banci.

Prijetnja američkog predsjednika u nedjelju navečer na Twitteru da će povećati carine na kineski uvoz izazvala je pomutnju na mirnim tržištima, izbrisavši nekih 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica na tržištima širom svijeta. Kako bi se zaštitili od posljedica trgovinskog sukoba Kine i SAD-a, ulagači su nastavili ulagati u obveznice, koje su privukle 7,3 milijarde dolara. Ta kategorija imovine kontinuirano bilježi neto priljev kapitala unatrag godinu i pol dana. “Trgovinski rat praćen carinama na sve vrste proizvoda u trgovinskoj razmjeni SAD-a i Kine gurnut će svjetsko gospodarstvo u recesiju”, upozorili su analitičari banke u odvojenoj bilješci klijentima.

Predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države “točno tamo gdje žele biti u odnosu s Kinom”, dodavši da je Peking “raskinuo sporazum” s SAD-om, a onda pokušao ponovno pokrenuti pregovore. “Uzet ćemo Kini kroz carine desetke milijardi dolara. Oni koji kupuju te proizvode mogu ih sami napraviti u SAD-u (što bi bilo idealno) ili ih kupiti od zemalja za koje nemamo namete”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump je dodao: “Onda ćemo potrošiti (isto ili više) novac koji Kina više neće moći trošiti kupujući od naših Velikih domoljubnih poljoprivrednika, što je mali postotak ukupnih carina, pa ćemo dijeliti hranu narodima koji gladuju diljem svijeta”.

Trump je ponovio da je Kina platila za njegovu kampanju, a ne američki potrošači. Ali cijene su porasle za niz proizvoda, od bicikala, strojeva za šivanje pa sve do opreme za kućne ljubimce, a podaci kojima raspolaže vlada pokazuju da su američki potrošači već morali plaćati više nakon prvoga kruga uvođenja carina u jesen.

You may also like