Trumpova vlada zabilježila najveći proraččunski deficit od 2012. godine

Američka vlada završila je fiskalnu 2018. godinu s proračunskim deficitom od 779 milijardi dolara, najvećim u posljednjih šest godina, što je posljedica pada prihoda zbog smanjenja poreza, ali i rasta rashoda uslijed sve većeg javnog duga.
Prema u ponedjeljak objavljenim podacima Ministarstva financija, nova državna potrošnja također je povećala savezni deficit u 12 mjeseci do rujna. Tako je prvi puni godišnji proračun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa rezultirao najvećim deficitom od 2012. godine. Ekonomisti uglavnom smatraju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima, koje je krajem prošle godine proveo američki Kongres vođen republikancima, te povećanje vladine potrošnje, dogovoreno početkom veljače, izazvati veliki rast nacionalnog deficita.

No, Trump i republikanci tvrde da će porezno rasterećenje potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje. „Snažan rast američkog gospodarstva dovest će do povećanih prihoda, što je važan korak prema dugoročnoj fiskalnoj održivosti“, kazao je Mick Mulvaney, direktor Ureda za upravljanje i proračun.

Organizacija Dvostranački centar za politiku (BPC) poručila je kreatorima politike da izvješće predstavlja „poziv na buđenje“ kako bi se situacija preokrenula. „Činjenica da naša vlada zatvara godinu s gotovo tisuću milijardi dolara deficita usred ekonomske ekspanzije trebala bi biti ozbiljan problem za birače i kandidate“, izjavio je potpredsjednik BPC-a William Hoagland.

Veliki dio povećanja deficita posljedica je većih troškova države po kamatama za javni dug. Zaduživanje je poraslo tijekom protekle godine, djelomično kako bi se nadoknadio sporiji rast prihoda od poreza zbog smanjenja poreza, no porasla je i vojna potrošnja.

Troškovi servisiranja duga dodatno su porasli jer američka središnja banka (Fed) podiže kamatne stope otprilike jednom po kvartalu zbog snažnog tržišta rada i naznaka jačanja inflacije. Zbog toga je, među ostalim, Trump prošloga tjedna oštro kritizirao Fedovo zaoštravanje monetarne politike i poručio kako je središnja banka „poludjela“.

U intervjuu za Fox&Friends Trump je kazao kako je Fedova politika povećanja kamata „smiješna“ i da povećava njegovoj vladi troškove financiranja rastućeg proračunskog deficita. „Plaćam kamate po visokoj stopi zbog našeg Feda. Želio bih da Fed ne bude toliko agresivan jer mislim da čini veliku pogrešku“, poručio je Trump.

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je da ga je predsjednik Donald Trump ponovno uvjerio u svoju punu podršku nakon što je republikanski predsjednik opisao šefa Pentagona kao “neku vrst demokrata” koji bi mogao napustiti administraciju.

Mattis je obraćajući se novinarima prije slijetanja u Vijetnamu u utorak rekao da je s Trumpom o tome razgovarao preko telefona za vrijeme svojeg gotovo 20-satnog leta iz Washingtona. “(Trump) je rekao: ‘Ja sam 100 posto uz tebe'”, ponovio je Mattis umanjujući Trumpove primjedbe u CBS-ovoj emisiji ’60 minuta’ emitiranoj u nedjelju.

Upitan je li demokrat, kao što je to Trump naznačio, Mattis je otkrio da se nije učlanio ni u demokrate niti u republikance. “Nikad se nisam učlanio ni u koju političku stranku”, rekao je Mattis, umirovljeni mornarički general.

Mattis nastoji prikazati nacionalnu obranu kao pitanje izvan stranačkih politika. On je također ukazao na dugu vojnu karijeru koja ga je naučila djelovati “na ponosno apolitičan način” u kojemu američki vojnici slušaju zapovijedi i od republikanskih i demokratskih predsjednika.

Mattis je rekao da nije razgovarao s Trumpom o napuštanju posla te odbio nagađanja da je bio odbacivan. “Ja sam u njegovom timu. Nikad nismo razgovarali o mom odlasku. I kao što možete vidjeti, na svom smo putu (u Aziju). Samo nastavljamo raditi svoj posao”, rekao je Mattis.

Primjedbe predstavljaju Matissov prvi i jedini odgovor nakon što su Trumpove primjedbe za CBS pokrenule pitanja o tome je li Matiss možda spreman napustiti položaj, možda nakon američkih izbora sljedeći mjesec. Trump je u emisiji rekao: “Mislim da je on neka vrst demokrata, ako hoćete istinu. No general Matiss je dobar momak. Dobro se slažemo. Možda će otići. Mislim, na neki način, svatko odlazi”.

You may also like

0 comments