Home Geopolitika Trumpov zid stajao bi 21,6 milijardi dolara

Trumpov zid stajao bi 21,6 milijardi dolara

by Marijan Opacak

“Zid” američkoga predsjednika Donalda Trumpa duž američko-meksičke granice bio bi niz ograda i zidova čija bi cijena bila oko 21,6 milijardi američkih dolara i trebalo bi više od tri godine za njegovu izgradnju, prema internom izvješću američkoga ministarstva domovinske sigurnosti u koji je uvid imao Reuters u četvrtak.

U izvješću se procjenjuje da bi cijena zida bila mnogo viša od 12 milijardi američkih dolara koliko je naveo Trump u svojoj kampanji i procjena na 15 milijardi dolara republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana i vođe senatske većine Mitcha McConnella.

Očekuje se da će izvješće ovih dana predstaviti tajnik ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) John Kelly, premda administracija neće nužno poduzeti korake koji se preporučuju.

U planu se izlaže da bi gradnja zida kojim bi se zatvorila granica tekla u tri faze te da bi obuhvatila samo nešto više od 2000 kilometara do 2020. godine.

Prva faza bila bi “najmanja” te se njome namjeravaju obuhvatiti 42 kilometara pokraj San Diega, Kalifornija, El Pasa, Teksas te dolinu Rio Grande u Teksasu.

Druga faza izgradnje obuhvatila bi 242 kilometra u i oko doline Rio Grande, Laredo, Teksas, Tuscon, Arizona, El Paso, Teksas i Big Bend, Teksas.

Treća bi faza obuhvatila još nenavedenih 1728 kilometara teritorija čime bi se zatvorila cijela američko-meksička granica.

Bijela kuća rekla je kako je “preuranjeno” komentirati izvješće koje još nije predstavljeno predsjedniku Trumpu.

U izvješću se pretpostavlja da bi DHS trebao dobiti sredstva od Kongesa do travnja ove godine, dajući ministarstvu dovoljno vremena da osigura izvođače radova i počnu izgradnju do rujna.

Trump je rekao da bi Kongres trebao financirati zid unaprijed, međutim da bi Meksiko trebao to nadoknaditi američkim poreznim obveznicima.

(Agencije)

Related Posts