Home Ekonomija Trumpov plan o deregulaciji mogući uzročnik nove krize

Trumpov plan o deregulaciji mogući uzročnik nove krize

by Marijan Opacak

Europska središnja banka (ECB) odbacila je optužbe iz Sjedinjenih Država da manipuliraju zajedničkom europskom valutom te upozorila da bi deregulacija bankarske industrije, o kojoj se sada otvoreno raspravlja u Washingtonu, mogla posijati klice nove financijske krize.

Ustvrdivši kako je slaba regulacija bila ključni uzročnik globalne financijske krize prije deset godina, ECB-ov predsjednik Mario Draghi u ponedjeljak je istaknuo da zamisao o ublažavanju bankarskih pravila nije samo zabrinjavajuća, već je i potencijalno opasna, jer prijeti relativnoj stabilnosti koja podupire spor ali stabilan oporavak, prenijeli su inozemni mediji.

Draghijeve izjave najoštrije su dosad poruke odaslane iz Europe nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump naložio analizu bankarskih pravila s jasnim ciljem njihova ublažavanja. Time se povećavaju izgledi za povlačenjem SAD-a iz određenih napora u međunarodnoj suradnji.

“Posljednje što trebamo u ovome trenutku jest ublažavanje propisa. Plan o ponavljanju uvjeta koji su postojali prije izbijanja krize nešto je što jako zabrinjava”, kazao je Draghi u istupu pred odborom EP-a za gospodarska pitanja u Bruxellesu.

ECB je zadužen za nadzor poslovanja najvećih zajmodavaca u eurozoni.

Nadalje, Draghi je odbacio optužbe Trumpova vodećeg trgovinskog savjetnika da Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, koristi znatno podcijenjen euro kako bi ostvario konkurentsku prednost u odnosu na SAD. Ustvrdio je, međutim, da  su slabosti u gospodarstvu glavni razlog slabog eura.

Njemačka bilježi golemi trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om, a Trumpov vodeći trgovinski savjetnik Peter Navarro kaže da ga koristi na štetu SAD-a, de facto optužujući službeni Berlin za manipulaciju valutom.

No, Njemačka ne određuje monetarnu politiku i opetovano se žali da je politika ECB-a ustvari prelabava, apelirajući na Draghija da privede kraju izdašne programe poticajnih mjera.

“Prije svega, mi nismo valutni manipulatori. Drugo, naše monetarne mjere odražavaju različito stanje ekonomskih ciklusa u eurozoni i SAD-u. Jedinstveno tržište neće opstati uz nastavljene konkurentske devalvacije”, istaknuo je čelnik ECB-a.

Ujedno je poručio da neće skoro doći do zaoštravanja monetarne politike budući da je rast i dalje slab i da je suočen s rizicima, dok je naglo jačanje inflacije i dalje privremenog karaktera, što sve ukazuje na daljnju potrebu za monetarnim poticajima, prenijele su strane agencije.

Related Posts