Home Geopolitika Trump želi graditi vojnu bazu u Kumanovu?

Trump želi graditi vojnu bazu u Kumanovu?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Ulazak u NATO [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je zatražio od Senata da odobri protokol o prijemu Sjeverne Makedonije kao 30. članice NATO pakta. [/vc_column][/vc_row]

Protokol o prijemu Republike Sjeverne Makedonije u NATO potpisale su 6. veljače sve članice tog saveza u Bruxellesu, a u tijeku je procedura ratifikacije dokumenta u nacionalnim parlamentima. Trump je u pismu gornjem domu Kongresa naveo “kako je Sjeverna Makedonija čvrst sigurnosni partner”.

“Tražim od Senata da da svoje mišljenje i odobri protokol, a moja administracija vam je na usluzi i spremni smo pružiti dodatne informacije”, naveo je Trump. Vrata NATO pakta za Makedoniju su se otvorila prošle godine u lipnju, kada je potpisan Prespanski sporazum s Grčkom kojim je riješen višedesetljetni spor o imenu i kojim se bivša jugoslavenska republika odrekla ustavnog imena i pristala na ime Republika Sjeverna Makedonija.

Istovremeno makedonski mediji prenose kako je NATO s 50 milijuna eura spreman modernizirati nekada najveći vojni poligon JNA u zemlji, vojnu bazu Krivolak, koju već koristi. U isto vrijeme najavljena je i mogućnost izgradnje nove baze u Kumanovu.

Related Posts