Trump zabrinut nuklearnim potencijalom Rusije

Rusija ima veće potencijale u nuklearnoj i vojnoj sferi od Sjedinjenih Država, rekao je republikanski kandidat Donald Trump tijekom prve televizijske debate uoči američkih predsjedničkih izbora zakazanih za 8. studenog.

Nuklearni arsenal Rusije noviji je od američkog, potencijali Sjedinjenih Država zastarjeli su, ocijenio je republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump tijekom televizijskog duela s kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton. Rusija proširuje svoje potencijale. Njihovi arsenali su mnogo noviji od naših, mi naše ne obnavljamo, rekao je on. “Kada je riječ o zabrinutosti u nuklearnoj sferi, slažem se”, rekao je Trump, “to je jedina ozbiljna prijetnja našoj zemlji”. Pritom je istaknuo da je protiv toga da se pod “nuklearnim kišobranom” SAD-a nalaze zemlje koje Americi zauzvrat ne daju ništa.

Mi branimo Japan, mi branimo Njemačku, mi branimo Južnu Koreju. Pružamo ogromne usluge, ali trpimo grandiozne gubitke, rekao je Trump. Morat će se ili sami braniti, ili će trebati nešto učiniti zauzvrat, smatra Trump, prenosi Interfax.

“Rusija je odavno nuklearna sila. Ali nedavno zveckanje oružjem Moskve i stvaranje novih nuklearnih sustava (naoružanja) postavlja ozbiljna pitanja o njenoj posvećenosti, kao lidera, strateškoj stabilnosti, o njezinom poštivanju davno utvrđenih pravila korištenja nuklearnog oružja i o tome poštuje li taj veliki oprez s kojim su čelnici iz vremena Hladnog rata prilazili uporabi nuklearnog oružja”, izjavio je Carter tijekom sastanka s vojnicima u Sjevernoj Dakoti, prenosi RIA Novosti.

Druga zemlja koja izaziva zabrinutost SAD-a je Sjeverna Koreja, istaknuo je Carter i dodao da upravo radi zaštite od nje Washington raspoređuje obrambeni raketni sustav u Južnoj Koreji. Carter je uvjeren da ne samo da će “svaki napad na Sjedinjene Države ili njezine saveznike biti odbijen, već će i svaka upotreba nuklearnog oružja dobiti superiorni i učinkoviti odgovor”.

“Rusija i Sjeverna Koreja su jedine dvije zemlje koje se, iako vrlo različite, ističu u trenutnoj nuklearnoj situaciji”, istaknuo je. Šef Pentagona je rekao da SAD surađuju s NATO saveznicima kako bi “držali Rusiju podalje od ideje da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s NATO-om”. “Mi ne tražimo takve sukobe i nastojimo ih spriječiti”, rekao je on i objasnio da se za to koristiti širok spektar vojne opreme i naoružanja, uključujući i strateške bombardere i krstareće rakete.

Za razliku od Rusije i Sjeverne Koreje, Carter je kao primjer naveo Indiju i Kinu koje se, kako on smatra, “ponašaju odgovorno i profesionalno” u nuklearnoj oblasti. Što se tiče Irana, Carter je podsjetio da su njegove nuklearne ambicije sada ograničene sporazumom postignutim prošle godine. Carter je spomenuo i Pakistan, čije nuklearno oružje nije usmjereno direktno na SAD, ali s kojim Washington stalno radi u ovoj sferi “radi osiguravanja stabilnosti”.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da izjave Zapada o tome da je Moskva u svojoj vojnoj doktrini pojačala podršku za nuklearno oružje ne odgovaraju stvarnosti.

You may also like