Trump utišao napetosti glede trgovinskog sporazuma, tržište reagiralo

Pad broja bušotina
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 44 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump stišao napetost u vezi statusa trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 43,89 dolara, a na američkom tržištu41,54 dolara. Tržišta je uznemirila izjava savjetnika američkog predsjednika za trgovinu Petera Navarra da je teško postignut trgovinski sporazum s Kinom “svršena priča”.

Navarro je naknadno reterirao a predsjednik Trump napisao je na Twitteru da je sporazum “potpuno netaknut”, što je popravilo raspoloženje na tržištima. Odnosi SAD-a i Kine potonuli su na najnižu točku u više godina nakon što je pandemija koronavirusa nakon Kine snažno pogodila i SAD. Predsjednik Trump i njegov kabinet u više su navrata optuživali Peking da nije bio transparentan u vezi izbijanja zaraze, podsjeća Reuters.

Cijene nafte podupiru i podaci o sporijem padu gospodarstva eurozone u lipnju zahvaljujući nastavljenom ublažavanju mjera za suzbijanje pandemije. Ublažene mjere omogućile su postupno pokretanje poslovanja a time i opravak potražnje za energentima. U ING banci smatraju kako će cijene sirove nafte rasti zbog oporavka potražnje.

Na strani ponude cijene su poduprli podaci o padu broja bušotinskih postrojenja za naftu i plin u SAD-u i Kanadi na rekordno nisku razinu, što otežava nastojanja da se poveća proizvodnja, unatoč poticaju viših cijena. U SAD-u broj aktivnih postrojenja pao je u prošlom tjednu za 10, na ukupno 189, najnižu razinu od lipnja 2009. godine, pokazuju podaci tvrtke za usluge u energetici Baker Hughes.

U takvim je okolnostima Global Research Bank of America (BofA) povisila procjenu cijena nafte na londonskom tržištu u ovoj godini s 37 na 43,70 dolara. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 38,96 dolara, što znači da je bila 49 centa niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments