Trump uskoro s Kinom i Rusijom o utrci u naoružanju

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da uskoro planira razgovarati o vojnim pitanjima s kolegama iz Kine i Rusije, u nadi da će se privesti kraju utrka u naoružanju.
“Siguran sam da ćemo, nekad u budućnosti, kineski predsjednik Xi (Jinping) i ja, zajedno s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom, početi razgovarati o značajnom zaustavljanju onoga što je postalo golema i nekontrolirana utrka u naoružanju. SAD je ove godine potrošio 716 milijardi dolara. Ludost!”, tvitao je Trump, dan nakon što se vratio sa sastanka G20 u Argentini.

Trump nije otkrio više detalja. Odobrio je proračun od 716 milijardi dolara u kolovozu za vojne troškove, postrožio pravila kojima se ograničavaju kineska ulaganja u američke tehnološke kompanije i povećao troškove za proturaketnu obranu.

Washington je nedavno objavio da bi se mogao povući iz sporazuma o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom, koji je na snazi od 1987. Moskva je upozorila Washington da će biti primorana uzvratiti ako Trump nastavi prijetiti i izađe iz INF-a, sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa.

Neke europske zemlje strahuju da bi Washington ako se povuče iz sporazuma ponovno mogao rasporediti nuklearne projektile srednjeg dometa u Europi, a da bi Rusija mogla to učiniti u Kalinjingradu, što bi pretvorilo Europu u potencijalno nuklearno bojno polje.

You may also like

0 comments