Home Politika Trump sve više zbunjuje javnost izjavama o imigraciji

Trump sve više zbunjuje javnost izjavama o imigraciji

by Agencije

Donald Trump opovrgao je u četvrtak kako razmišlja o mekšem stavu oko ilegalne imigracije ali i dalje vlada konfuzija oko njegova točnog nacrta migracijske reforme.

Nakon što je više od godinu dana govorio da protjerivanje više od 11 milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u neće biti dovedeno u pitanje za njegova predsjedanja državom, spominjući čak i snage koje bi se bavile tim protjerivanjima, republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump izazvao je pomutnju izjavivši u utorak da “apsolutno može doći do mekšanja stavova jer ne želimo nauditi ljudima”.

Potom je objasnio da bi ilegalci koji nisu počinili težak zločin mogli ostati u zamjenu za plaćanje zaostalih poreza i bez pristupa državljanstvu. Izjava je zaledila konzervativce za koje i najmanja sugestija reguliranja nailazi na neodobravanje. Najnovija epizoda zbila se u četvrtak na mitingu kad je ponovno ratoborno izjavio da će se zid na granici s Meksikom “100 posto” izgraditi.

A u intervjuu CNN-u kazao je da daleko od omekšavanja predviđa “pooštravanje” svojeg nacrta reforme. Koja će onda biti sudbina ilegalnih useljenika? Kako bi se mogli nadati reguliranju statusa, prvo će morati napustiti teritorij i vratiti se legalno da bi zatražili papire, po njemu.

Jedno je sigurno, na točan Trumpov nacrt o imigraciji pričekat ćemo. Jedini dokument koji je objavio njegov tim datira iz kolovoza 2015. Kandidat je obećao u četvrtak da će uskoro otkriti svoje prijedloge u govoru. “Trump mora predstaviti točne ideje i prestati lansirati probne balone”, kazao je Ali Noorani, direktor Nacionalnog imigracijskog foruma.

Hillary Clinton je u četvrtak optužila Donalda Trumpa, svog protukandidata na američkim predsjedničkim izborima u studenom, da raspiruje rasizam u SAD-u, a republikanski predsjednički kandidat Donald Trump joj je uzvratio rekavši da je kandidatkinja demokrata izdala crnačku zajednicu i da neće učiniti ništa da ih izvuče iz siromaštva.

Govoreći na predizbornom skupu u Mississippiju kazao je da njegova protukandidatkinja vidi “ljude druge boje kože samo kao birače a ne kao ljudska bića vrijedna bolje budućnosti”. “Sve politike koje je podupirala Hillary Clinton razočarale su i izdale građane druge boje kože u ovoj zemlji”, rekao je. Demokratkinja, dodao je, želi otvoriti granice, čime se “krše građanska prava američkih crnaca jer se njihova radna mjesta daju ilegalcima”.

Trump je dodao da su Clinton i Demokratska stranka iskoristili afroameričku zajednicu. Clinton mu je uzvratila rekavši da je on u svoju kampanju uveo “pokret mržnje”. “On to uvodi u naše zajednice i našu zemlju”.

Ona je prozvala Trumpa zbog dovođenja u pitanje američkog državljanstva predsjednika Baracka Obame kao i zbog toga što se nije odrekao bivšeg vođe Ku Klux Klana Davida Dukea te ga optužila za “zadrtost, predrasude i paranoju”. “Čovjek s dugom povijesti rasne diskriminacije, ljubitelj mračnih teorija urote koje dolaze sa stranica tabloida trgovačkih lanaca i s rubnih dijelova interneta, ne bi nikad smio voditi našu vladu i zapovijedati našom vojskom”, istaknula je Clinton izvlačeći slučajeve rasne diskriminacije iz vremena Trumpove mladosti.

“Zadnja stvar koja nam treba u kriznom stožeru Bijele kuće jest javna prijetnja koja ne može razlikovati činjenice od fikcije i koja tako lako pristaje uz glasine obojene rasizmom”, dodala je.

Posljednjih dana Trump se pokušava dodvoriti Afroamerikancima nakon što nije uspio dobiti potporu tog ključnog biračkog tijela.

Samo oko 2 posto crnaca kaže da će glasati za njega, pokazuju sadašnje ankete.

Related Posts