Trump se obrušio na političke i klimatske protivnike, Stiglitz zgrožen

Davos
Uspješnost američkog gospodarstva pod sadašnjom vladom model je koji svijet treba slijediti, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump na Svjetskom ekonomskom forumu, i odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao “vječnim prorocima katastrofe”.

Trump je u švicarskom Davosu u govoru pred čelnicima država i korporacija preuzeo zasluge za deregulaciju američkog gospodarstva, postizanje trgovinskih sporazuma i stvaranja poslovnih prilika za obične radnike i njihove obitelji, piše njemačka agencija dpa. “Godine ekonomske stagnacije zamijenio je bujajući gejzir gospodarskih prilika”, kazao je Trump.

“Vrijeme za skepticizam je prošlo”, poručio je onima koji nemaju povjerenje u njegovu vladu.

“Svim tvrtkama koje traže priliku za uspjeh (poručujem), nema boljeg mjesta za to nego što su Sjedinjene Države”, rekao je.

Američki čelnik rekao je da su nedavno potpisani trgovinski sporazumi s Kinom te s Kanadom i Meksikom model za 21. stoljeće, prenosi Reuters.

Zahvalio je prekooceanskim tvrtkama na investiranju u SAD pa naglasio da njegova država gospodarski stoji puno bolje nego što je očekivao kad je prije tri godine preuzeo vlast.

Na skupu koji će obilježiti pitanje klimatskih promjena i na kojem drugu godinu zaredom sudjeluje ekološka aktivistica Greta Thunberg, Trump je govorio o ekonomskoj važnosti nafte i plina i hvalio energetsku neovisnost svoje zemlje.

Mlada Šveđanka bila je u publici tijekom govora američkog predsjednika koji je najavio da će se SAD pridružiti inicijativi WEF-a o sadnji bilijuna stabala. “Velik sam pobornik okoliša. Želim najčišću vodu i zrak”, rekao je Trump, ali je ekološke aktiviste prozvao “vječnim prorocima katastrofe”.

“Moramo odbaciti vječne proroke katastrofe i njihova apokaliptična predviđanja”, kazao je Trump, kao ga citira francuska agencija France presse. Dodaje da Greta Thunberg treba poslije podne u Davosu otvoriti panel pod naslovom “Izbjheći klimatsku apokalipsu”.

Nobelom nagrađen ekonomist Joseph Stiglitz, također prisutan u Davosu, ocijenio je da je Trump svojim govorom lažno prikazao stanje američke ekonomije. Kritizirao je nadalje Trumpa jer se u govoru nije osvrnuo na pitanje klimatskih promjena. “Kao da ono što vidimo svojim očima nije pred nama. To je nevjerojatno”, rekao je ekonomist Stiglitz.

Izravna inozemna ulaganja u svijetu gotovo su stagnirala u prošloj godini u okruženju slabijeg gospodarskog rasta i trgovinskih napetosti a u Europskoj uniji snažno su pala pod utjecajem postrožene kontrole, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Ujedinjenih naroda.

Ukupna je vrijednost izravnih inozemnih ulaganja u svijetu u prošloj godini iznosila 1.390 milijardi dolara, procjenjuju u UNCTAD-u. To je jedan posto manje u odnosu na revidiranih 1.410 milijardi dolara u godini ranije.

Kada se isključe oscilacije prouzročene jednokratnim transakcijama i financijskim tokovima unutar kompanija, porasle su pet posto, što pokazuje da nastavak razdoblja stagnacije u proteklih deset godina, ističu u UNCTAD-u.

Ulaganja u razvijene zemlje smanjila su se šest posto, na 643 milijarde dolara, novu najnižu razinu otkada u UN-u prate te podatke.

Zemlje u razvoju bilježile su stagnaciju, privukavši 695 milijuna dolara ulaganja. Pritom su azijske zemlje u razvoju ponovo privukle trećinu ukupnih svjetskih ulaganja, unatoč 6-postotnom padu u odnosu na 2018. godinu. laganja u tranzicijske zemlje poskočila su za dvije trećine, na 57 milijardi dolara.

U skupini razvijenih zemalja trend je u prošloj godini diktirala dinamika u Europskoj uniji gdje su ulaganja potonula 15 posto, na 305 milijardi dolara, uz snažne oscilacije u pojedinim zemljama-članicama, ističu u UNCTAD-u.

Europska unija u cjelini i pojedine zemlje postrožile su provjeru inozemnih ulaganja, u prvom redu zbog “zabirnutosti za sigurnost”, podsjeća u izjavi za Reuters UNCTAD-ov direktor za ulaganja i poduzetništvo James Zhan.

To bi ih moglo stajati izravnih inozemnih ulaganja, posebno u tehnologiju, dodaje Zhan. U UNCTAD-u upozoravaju i na negativan utjecaj neizvjesnosti povezane s brexitom na ulaganja u Britaniju, koja su prošle godine pala šest posto, na 61 milijardu dolara.

SAD je pak zadržao poziciju zemlje s najvišim iznosom izravnih inozemnih ulaganja, od ukupno 251 milijardu dolara, u odnosu na 249 milijardi u godini ranije.

Kina je na drugom mjestu s privučenih ukupno 140 milijardi dolara izravnih inozemnih ulaganja, što također signalizira stagnaciju u odnosu na prethodnu godinu. U UNCTAD-u izdvajaju prepolovljena ulaganja u Hong Kong, na 55 milijardi dolara, zbog političkih nemira. Naglašava ipak da je gospodarstvo Hong Konga solidno i dugoročno atraktivno za međunarodna ulaganja.

U 2020. ulaganja bi mogla blago porasti zahvaljujući umjerenom gospodarskom rastu kojem bi potporu trebalo pružiti stišavanje napetosti u američko-kineskim odnosima, procjenjuju u UNCTAD-u.

Dobit kompanija trebala bi se zadržati na visokoj razini a pojavile su se i naznake stišavanja trgovinskih napetosti.

Očekivanja ipak prigušuju izraženi geopolitički rizici i jačanje protekcionističkih pritisaka, napominju u UNCTAD-u, podsjećajući na 22-postotno smanjenje najavljenih investicija u nove kapacitete (greenfield) u 2019. godini.

You may also like

0 comments