Trump se konzultirao sa Kissingerom

Izabrani predsjednik Donald Trump, novak u politici, sastao se u četvrtak u New Yorku s bivšim američkim državnim tajnikom Hernyjem Kissingerom, jednim od najpoznatijih diplomata 20. stoljeća, objavio je Trumpov tim.

Razgovarali su o Kini, Rusiji, Iranu i Europskoj uniji i ključnim pitanjima u svijetu. “Moje poštovanje za dr. Kissingera je golemo i cijenim što je pristao podijeliti svoje misli sa mnom”, rekao je Trump. Židov rođen u Njemačkoj 1923., Kissinger je emigrirao u Sjedinjene Države 1938., u bijegu od nacista i 1943. je postao Amerikanac.

Državni tajnik u administraciji bivšeg predsjednika Richarda Nixona od 1973. do 1977., danas 93-godišnji Kissinger uvažavan je stručnjak kojeg često konzultiraju u SAD-u i inozemstvu.

Vodio je američku diplomaciju u vrijeme Hladnog rata i zaslužan je za približavanje SAD-a Kini počekom 70-ih. Zaključio je mirovni sporazum kojim je okončan američki angažman u Vijetnamu, ali ne i rat, zbog čega je 1973. Nobelovu nagradu za mir podijelio sa sjevernovijetnamskim komunistiom Le Duc Thoom.

No vrlo je kontroverzna Kissinerova uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranje Kambodže tijekom Vijetnamskog rata.

Kissinger nije bio zagovornik ulaska Doanlda Trumpa u Bijelu kuću te je u intervjuu za specijalizirani časopis The Atlantic prije izbora 8. studenoga rekao da podržava demokratkinju Hillary Clinton, koja je po njegovu mišljenju pristaša “tradicionalnog modela Amerike otvorene svijetu i međunarodnim odnosima”.

Japanski premijer Shinzo Abe, prvi strani lider koji se sastao s Donaldom Trumpom, rekao je u četvrtak navečer kako je uvjeren da je izabrani američki predsjednik “osoba u koju može imati veliko povjerenje”.

Razgovori su bili “otvoreni”,  održani “u srdačnoj atmosferi” i “uvjerili su me da možemo izgraditi odnos povjerenja”, rekao je Abe novinarima nakon sastanka u Trumpovu tornju na Manhattanu.

Nije naveo sadržaj 90-minutnog sastanka jer su razgovori bili neslužbeni. “Savezi ne mogu funkcionirati bez povjerenja. Uvjeren sam da je izabrani predsjednik Trump lider koji je vrijedan povjerenja”, rekao je Abe.

Sastanak je bio na brzinu dogovoren s ciljem da se poboljšaju odnosi nakon Trumpove kontroverzne retorike tijekom kampanje što je zabrinulo tradicionalne američke saveznike.

Abe je bio zabrinut za budućnost saveza sa Sjedinjenim Državama, a koji je ključan za diplomaciju i sigurnost Japana.

Japanski premijer i drugi azijski vođe uznemireni su Trumpovim izjavama koji je u kampanji upozoravao saveznike da moraju plaćati više ako žele američku pomoć, sugerirao Japanu da si nabavi nuklearno oružje ako želi sigurnost. Konačno Trump se protivi Transpacifičkom trgovinskom sporazumu (TTP).

You may also like