Trump pružio ruku demokratima, ali uvjetno

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u srijedu nadu da će moći surađivati s oporbenim demokratima u novom sazivu Kongresa, pozivajući ih da ostave stranačke podjele postrani i pronađu zajednički jezik.
Dan nakon izbora na polovini svog mandata, na kojima su republikanci izgubili većinu u Zastupničkom domu, ali su je sačuvali u Senatu, Trump je demokratima pružio ruku na konferenciji u Bijeloj kući. Ocijenio je da republikanci i demokrati imaju puno toga zajedničkog i da mogu surađivati u puno pitanja.

Upozorio ih je, međutim, da će ih smatrati odgovornima u slučaju moguće blokade vlade. “Nadam se da ćemo iduće godine moći surađivati kako bismo nastavili postizati rezultate za američki narod”, rekao je Trump, navevši trgovinu, gospodarstvo, infrastrukturu i snižavanje troškova u zdravstvu kao neka od područja koja su zrela za suradnju, piše agencija dpa.

Naglasio je također potrebu jačanja vojske, poštivanja zakona, zaštite okoliša te granica. “Puno je izvrsnih stvari koje možemo zajedno ostvariti”, kazao je na konferenciji za novinare.

“Okoliš je za mene vrlo važno pitanje”, kazao je Trump.

“Demokrati će nam doći” s prijedlozima “i mi ćemo pregovarati”, rekao je, “Možda ćemo se dogovoriti, možda nećemo.”

Spomenuvši obećanu izgradnju zida na granici, Trump je izrazio nadu da će moći surađivati s Kongresom kako bi osigurao dovoljno novca za to. Naglasio je ipak da neće nužno blokirati rad vlade zbog tog pitanja. “Trebamo novac za izgradnju zida, cijelog zida, ne samo dijelova”, rekao je.

“Trebamo zid, puno demokrata zna da trebamo zid i jednostavno ćemo morati pričekati da vidimo što će se dogoditi”, ustvrdio je američki predsjednik, kako prenosi Reuters.

Kada je riječ o imigraciji, kazao je da bi mogao učiniti nešto u pogledu useljeničkog statusa djece koja su dovedena u SAD ilegalno. Trump je upozorio demokrate da bi se suradnja dviju stranaka mogla raspasti ako budu koristili svoje ovlasti u Zastupničkom domu, u kojem su osvojili većinu, za pokretanje istraga o Bijeloj kući, kazavši da “ne mogu istodobno činiti oboje”. “Ako se to dogodi, mi ćemo učiniti isto i vlada će biti blokirana, a ja ću kriviti njih”, rekao je.

“Želio bih vidjeti da dvije stranke pronađu kompromise. Želio bih vidjeti jedinstvo. Možda ne o svemu, ali mislim da postoje jako dobre šanse za to”, rekao je.

Osvrnuvši se na istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016., kazao je da to nije dobro za zemlju. “Ja bih je prekinuo, jer je jako loša za našu zemlju”, rekao je. “Mogao sam je prekinuti kada god sam htio, a nisam”, rekao je, odgovarajući na pitanje hoće li smijeniti Muellera.

“Nije bilo dosluha”, naglasio je. “Rasipaju puno novca. Ali ja dopuštam da se to nastavi. Mogao bih prekinuti odmah sada”, rekao je.

“Oni mogu igrati igru, ali mi smo bolji igrači”, poručio je.

Trump je potvrdio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. i to zajedno s potpredsjednikom Mikeom Penceom. Trump je također ismijao republikance koji nisu željeli voditi kampanju za “midterm” izbore zajedno s njime i koji nisu izabrani.

Demokratski zastupnik i vjerojatni budući čelnik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jerry Nadler zatražio je od Bijele kuće odgovor na pitanje zbog čega je predsjednik Donald Trump prisilio glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa na ostavku i što to znači za istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore.

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi nakon jačanja demokrata na izborima na polovici predsjedničkog mandata biti još agresivniji na vanjskopolitičkom planu, posebice na području trgovine, smatraju političari, diplomati i analitičari u Europi.

Demokrati su preuzeli nadzor nad Zastupničkim domom od Trumpovih republikanaca na izborima u utorak koji se smatraju svojevrsnim referendumom o prvoj polovici Trumpova mandata i pozorno prate širom svijeta.

Taj rezultat daje im nove mogućnosti da blokiraju Trumpove unutarnjopolitičke planove i intenziviraju istrage o njegovim poslovnim pothvatima i sumnjama u dosluh s Rusijom za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore 2016.

No na području vanjske politike Trumpove ovlasti da povlači poteze ostaju uglavnom nedirnute. I dok bi demokrati u Zastupničkom domu mogli tražiti odlučniji pristup prema Saudijskoj Arabiji i Rusiji, ne treba očekivati da će moći utjecati na najvažnija pitanja: trgovinski sukob s Kinom i obuzdavanje Irana.

“Predsjednikove velike ovlasti, posebice u vanjskoj politici, ostaju nedirnute”, rekao je Norbert Roettgen, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, za Deutschlandfunk radio.

“Moramo se pripremiti za mogućnost da će ga poraz u Zastupničkom domu ‘zapaliti’, da će intenzivirati polarizaciju, agresiju koju smo vidjeli tijekom kampanje.”

“Očekujem da će biti još odlučniji kada je riječ o Kini, Iranu i meksičkoj granici”, rekao je Peter Trubowitz, direktor Američkog centra pri Londonskoj školi ekonomije.

“Mislim da sada ima drugačiji poticaj i da će ulagati još više vremena na vanjskopolitičkom planu kako se približavamo 2020.”, kada se održavaju novi predsjednički izbori, dodao je.

Neki europski političari pozdravili su dobar rezultat demokrata na izborima kao dokaz zaokreta u zemlji. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je da su Amerikanci izabrali “nadu umjesto straha, uljudnost umjesto surovosti, uključivost umjesto rasizma”.

No izbori nisu ipak doveli do “plavog vala” kojem su se neki nadali. Republikanci su povećali većinu u Senatu, domu koji tradicionalno ima najveću ulogu u vanjskoj politici.

A u nekim važnim utrkama za Zastupnički dom, Senat i poziciju guvernera, u državama kao što su Iowa, Florida, Georgija i Texas, republikanci su udruživši snage s Trumpom odnijeli pobjedu.

Roettgen je rekao da rezultat izbora smatra “normaliziranjem” Trumpa i potvrdom da je uspješno proveo “neprijateljsko preuzimanje” Republikanske stranke.

Pitanje u kojem bi demokrati mogli obuzdati Trumpa je Saudijska Arabija, koja je ubojstvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošli mjesec izazvala ogorčenje u Kongresu i prijetnje da bi joj se mogla blokirati prodaja oružja.

Intenzivniji fokus na navodno rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016. vezat će Trumpu ruke kada je riječ o suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Demokrati u Zastupničkom domu mogli bi također tražiti nove sankcije protiv Moskve, uključujući mjere koje bi kaznile europske tvrtke koje sudjeluju u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

“Možemo naravno s velikom sigurnošću reći da se na horizontu ne vide naznake za normalizaciju rusko-američkih odnosa”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na telekonferenciji.

Trgovina je jedno od područja na kojem američki predsjednici mogu povlačiti poteze bez odobrenja Kongresa. A nekoliko europskih diplomata i analitičara očekuje da će Trump nastaviti sukob s Kinom ili ga čak intenzivirati, dok mu domaći planovi budu na ledu.

Problemi kod kuće mogli bi povećati vjerojatnost da će Trump ostvariti prijetnje da će se suprotstaviti Europi na području trgovine, uključujući kažnjavanje Njemačke carinama na uvoz automobila.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross prošli je mjesec optužio EU da blokira napredak na području trgovine i upozorio da Trumpovo “strpljenje nije neograničeno”.

“Trump duboko vjeruje da EU i posebno Nijemci debelo varaju SAD”, rekao je Jeremy Shapiro, bivši dužnosnik State Departmenta, a sada direktor istraživanja pri Europskom vijeću za vanjske odnose.

“Doista očekujem da će, bude li imao političkih problema kod kuće, on potražiti nove sukobe”, rekao je.

You may also like

0 comments