Trump proglasio pobjedu, indeksi osciliraju

Na tržištima
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora u SAD-u, a potom brzom donošenju novog paketa mjera za poticanje gospodarstva.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 5,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od ožujka, burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi jučer su snažno porasli drugi dan zaredom.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a najviše u financijskom i industrijskom, više od 2 posto.

Ulagači se nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora. U nacionalnim anketama demokratski izazivač Joe Biden ima prednost pred republikanskom predsjednikom Donaldom Trumpom, no u ključnim državama vodi se neizvjesna utrka.

I dok je donedavno tržište priželjkivalo Trumpovu pobjedu, s obzirom na porezne olakšice koje je proveo za svog mandata i zbog 55-postotnog rasta S&P 500 indeksa od kada je postao predsjednik, u posljednje vrijeme tržište ‘igra’ na Bidenovu pobjedu.

Vjeruje se, naime, da bi njegova vlada brže s Kongresom dogovorila novi paket fiskalnih mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize, i to u većem iznosu nego što je predlagao Trump. Vjeruje se, također, da bi Biden povećao potrošnju na infrastrukturu.

“Reakcija tržišta pokazuje da se ulagači nadaju brzim i jasnim izbornim rezultatima. Ako iz nekog razloga nećemo imati jasnu sliku, ako gubitnik ne prihvati poraz i ako će se na kraju morati ići na sudove, u idućem razdoblju čeka nas nestabilnost na tržištu”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

I dok neki analitičari rast cijena dionica u posljednja dva dana pripisuju nadi ulagača u Bidenovu pobjedu, neki smatraju da je taj rast samo posljedica korekcije nakon što su prošloga tjedna burzovni indeksi potonuli više od 5,5 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio pobjedu na izborima i poručio da će se obratiti sudu ako mu pokušaju ukrasti pobjedu. Na azijskim se burzama u srijedu trguje nesigurno, dok ulagači čekaju rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, a trenutno su burzovni indeksi u blagom plusu, premda je ishod izbora i dalje neizvjestan.

Američki terminski indeksi također prilično osciliraju, a trenutno je terminski S&P 500 indeks u plusu više od 1 posto. Na dobitku su i europski terminski indeksi, što najavljuje rast cijena dionica na europskim burzama. Ulagači su prvotno procjenjivali da bi moguća pobjeda demokratskog izazivača Joea Bidena mogla smanjiti političke rizike i dovesti do većeg paketa poticajnih mjera američkom gospodarstvu. No, kako rezultati pokazuju da bi predsjednik Donald Trump mogao osvojiti glasove u Floridi i da je bliži pobjedi u još nekim ključnim državama, raspoloženje na tržištima se promijenilo.

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta osjetno oscilira, dok se čekaju rezultati izbora. Kako rastu izgledi da će na izborima pobijediti Trump, tako je tečaj dolar znatno skočio prema meksičkom pezu, više od 2 posto, jer bi to značilo nastavak dosadašnje politike carina.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što je jučer objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna oštro pale, što ukazuje na jaku potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,5 posto, na 40,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 38,63 dolara.

You may also like

0 comments