Trump pozvao na kompromis, pohvalio ekonomiju i obećao zid

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u utorak navečer na početku govora o stanju nacije republikance i demokrate na kompromis.
“Ovdje stojim spreman na suradnju s vama kako bismo postigli povijesni iskorak za sve Amerikance”, rekao je Trump.

“Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra”, kazao je.

“Pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju”, istaknuo je američki predsjednik. Na početku govora naglasio je da će govoriti o radnim mjestima, trgovini, infrastrukturi, cijenama lijekova i imigraciji. Trump je istaknuo da će “nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese”.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa ali prvim pred podijeljenim Kongresom, nakon što su demokrati dobili većinu u Zastupničkom domu na izborima na polovici Trumpova mandata. Trump govori i pred najraznolikijim Kongresom u povijesti: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

Govor je počeo u 21 sat po mjesnom vremenu, odnosno u tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom. Pred kompletnim Kongresom okupljenim u utorak navečer u Washingtonu, američki predsjednik Donald Trump u govoru o stanju nacije obećao je na granici s Meksikom “dati izgraditi zid” koji je uzrok duboke stranačke podjele, te rekao da demokratski pokušaji “smiješnih stranačkih istraga” mogu naštetiti američkom napretku. “U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi”, rekao je Trump u svojem drugom govoru o stanju nacije.

Trump je došao govoriti pred oba doma Kongresa nekoliko tjedana nakon što je njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom doveo do povijesno duge privremene blokade vlade koja je 25. siječnja prekinuta na tri tjedna, do 15. veljače.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao “hitnom nacionalnom krizom”, Trump nije proglasio izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za financiranje zida. Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanje imigracije. “Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo surađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom”, pozvao je.

Demokrati zid smatraju bacanjem novaca, neučinkovitim i nemoralnim. “Imamo moralnu zadaću stvoriti imigracijski sustav koji će štititi živote i radna mjesta naših građana”, rekao je Trump. “Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra”.

Istaknuo je da program koji predstavlja “nije ni republikanski ni demokratski. To je program američkog naroda”. “Zajedno možemo okončati desetljeća političkih blokada, izliječiti stare rane, izgraditi nove koalicije, naći nova rješenja”.

Demokratski senator Chuck Schumer rekao je uoči govora kako ima osjećaj da se svake godine “predsjednik budi na dan govora o stanju nacije s nenadanom željom za jedinstvom. Ostalih 364 dana, predsjednik provodi vrijeme dijeleći nas”.

Pozivajući na jedinstvo, američki je predsjednik naglasio da “pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju”. Trumpu iza leđa sjedila je nova predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, obučena u bijelo kao i velik broj demokratskih zastupnica koje su time obilježile 100. obljetnicu ženskog prava glasa u Americi. Pelosy je tu i tamo hladno zapljeskala Trumpu, a uglavnom je sjedila prilično kamenog lica. “Imamo u Kongresu više žena nego ikada prije”, rekao je Trump na što su zastupnice Demokratske stranke ustale i zapljeskale, što je bio rijedak trenutak potpore republikanskom predsjedniku.

S druge strane, njegovi pristaše nakon svakih nekoliko rečenica upućivali su mu pljesak, a više puta su i skandirali “USA, USA”. Trumpov govor o stanju nacije slušali su zastupnici, članovi administracije, diplomatskog zbora, prva dama Melanija i kći Ivanka sa suprugom, kao i brojni posebni gosti.

Jedino što bi moglo zaustaviti gospodarsko čudo su “smiješne stranačke istrage”

Trump je istaknuo da Sjedinjene Države prolaze kroz gospodarsko čudo, da “Amerika pobjeđuje svaki dan. Stanje naše nacije je snažno”.

Rekao je da američko gospodarstvo “izaziva zavist svijeta, vojska je najmoćnija na Zemlji”. “Gospodarsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne stranačke istrage”, rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američkog gospodarstva. To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016. Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu a demokrati u Zastupničkom domu.

Da nisam izabran za predsjednika, bili bi u ratu sa Sjevernom Korejom

Trump je potvrdio, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom sastati 27. i 28. veljače u Vijetnamu. Puno posla ostaje za napraviti kada se radi o Sjevernoj Koreji, istaknuo je Trump, ali i naglasio da je znak napretka što je Pjongjang zaustavio nuklearne probe i 15 mjeseci nije bilo lansiranja. “Da ja nisam izabran za predsjednika SAD-a sada bi bili, po mojemu mišljenju, u velikom ratu sa Sjevernom Korejom”. Odnose s Kimom, s kojim se sastao na povijesnom summitu 12. lipnja prošle godine u Singapuru ocijenio je dobrima.

Venezuela, Kina, Iran, Afganistan

Narodu Venezuele Trump je obećao američku potporu u njihovoj želji za slobodom. Sjedinjene Države, kao i još četrdesetak zemalja, priznale su samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa za novog privremenog predsjednika Venezuele do novih izbora.

Govoreći o Kini, Trump je upozorio tu zemlju da više neće moći “krasti radna mjesta i bogatstvo od Amerikanaca” i zatražio od Pekinga “strukturne promjene” kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama. “Imam veliko poštovanje prema predsjedniku Xiju (Jinpingu) i radimo s Kinom na novom trgovinskom sporazumu, ali on mora provesti stvarne strukturne promjene kako bi se okončale nepravedne trgovinske prakse, smanjio naš kronični deficit i zaštitila američka radna mjesta”, rekao je Trump koji je s Kinom započeo pravi trgovinski rat.

Trump i Xi dogovorili su tromjesečno primirje na summitu u Buenos Airesu 1. prosinca. Otad se vode pregovori o trgovinskoj ravnoteži, poštivanju intelektualnog vlasništva i prijenosu tehnologije. Dvojica čelnika trebali bi se sastati u veljači kako bi osobno dogovorili najspornije točke i postigli dogovor.

Trump je osudio “radikalni režim” u Iranu i obećao da se Teheran nikada neće domoći nuklearnog oružja. “Oni rade loše, loše stvari”, kazao je Trump, optužujući vladu u Teheranu da je antisemitska. Trump se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine, te potom nametnuo nove sankcije Teheranu, za koje kaže da su najstrože ikada nametnute nekoj zemlji.

Na temu Afganistana, rekao je da nije siguran hoće li se postići sporazum, ali i naglasio da vrijedi pokušati. Izrazio je nadu da će pregovori omogućiti SAD-u da smanji broj vojnika u Afganistanu i fokusira se na protuterorizam. “Moja administracija vodi konstruktivne pregovore u Afganistanu s određenim brojem afganistanskih skupina, među kojima su i talibani”. Kako će pregovori napredovati “bit ćemo u mogućnosti smanjiti nazočnost naših vojnika i koncentrirati se na protuterorizam. Ne znamo hoćemo li doći do sporazuma ili nećemo, ali znamo da je nakon dva desetljeća rata vrijeme da se barem pokuša postići mir”.

Trump je istaknuo da će “nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese”. Istaknuo je i da SAD “neće nikada biti socijalistička država”

Zdravstvo

Govoreći o zdravstvu, Trump je rekao da ima namjeru iskorijeniti epidemiju AIDS-a u narednom desetljeću, planira uvesti plaćen roditeljski porodiljni dopust, te zatražiti od Kongresa da zabrani pobačaj u kasnijim fazama trudnoće. “Kako bi se zaštitilo dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da usvoji zakon kojim bi se zabranio pobačaj u kasnijim fazama trudnoće kada djeca mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi”, naglasio je Trump.

Trump je govorio pred najraznolikijim Kongresom u povijesti: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika. Četrdeset i peti američki predsjednik govor je počeo u 21 sat po mjesnom vremenu, odnosno u tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom i trajao je oko sat i pol.

Po tradiciji, nakon predsjednikova govora, netko iz oporbe mu službeno odgovara. Demokrati su ovaj put za to izabrali stranačku zvijezdu u usponu Stacey Abrams, koja je nedavno tijesno izgubila utrku za guvernera Georgije. Da je pobijedila, postala bi prva crnkinja na guvernerskoj dužnosti u povijesti te južne države. Ovako je bila prva Afroamerikanka koja je dala službeni odgovor predsjedniku nakon njegovog govora o stanju nacije.

Demokrati koji će se kao protukandidati boriti protiv američkog predsjednika na izborima 2020. odmah su napali njegov govor o stanju nacije u utorak navečer kazavši da govoru nedostaje bit te da u njemu nema ničega što bi zemlju ujedinilo. Desetak demokrata već je počelo svoje izborne kampanje, a deseci bi se još mogli uključiti u utrku za stranačku nominaciju.

Američki senator Cory Booker, koji je najavio svoju kandidaturu prošli petak, rekao je da je Trumpov poziv na jedinstvo “isprazan”. “Potrebno je više od klimanja glavom na vrhuncu govora da se postigne jedinstvo zemlje. Naš je predsjednik potrošio zadnje dvije godine u tome da nas pokuša rastaviti”, napisao je na Twitteru. “Djela govore više od riječi”, dodao je.

Stacey Abrams, kojoj je zamalo uspjelo da postane prva Afroamerikanka na guvernerskom mjestu i prva guvernerica Georgije iznijela je službeni odgovor demokrata na Trumpov govor o stanju nacije.

Adams je Trumpu uputila nekoliko direktnih udaraca pozivajući na gospodarsku podršku za američku radničku i srednju klasu. “Blokada vlade bila je egzibicija predsjednika Sjedinjenih Država, koja prkosi svakom načelu pravednosti i iznevjerava ne samo naš narod nego i naše vrijednosti”, istaknula je Abrams.

Ona je nastojala uravnotežiti političke preporuke s napadima na predsjednika, nešto za što demokratski stratezi kažu da bi ostali protukandidati trebali slijediti, navodi Reuters. “Tako da premda sam vrlo razočarana predsjednikovim pristupom našim problemima, svejedno ne želim da ne uspije”, rekla je Abrams.

“Međutim – moramo mu reći istinu i poštivati njegove obveze i izvanrednu raznolikost koja definira Ameriku”, rekla je govoreći u Atlanti pred skupinom u kojoj su uglavnom bile žene.

Četrdesetpetogodišnja političarka u studenome je za samo 60 tisuća glasova izgubila u utrci za guvernersko mjesto u Georgiji, gdje je Trump pobijedio 2016. Otada se profilirala kao svojevrsna “bona fide čelnica” među demokratima, rekao je Jaime Harrison, viši savjetnik i supredsjedatelj Demokratskoga nacionalnog odbora koji je kazao da će je “ljudi slušati 2020. i gledati što u svojim porukama mogu prihvatiti od nje.”

Međutim kritike nakon govora iznosili su mnogi stranački protukandidati. “Nije nas pomaknuo naprijed i nije dorastao izazovu”, rekla je senatorica Amy Klobuchar za MSNBC. Ona će se vjerojatno također kandidirati za predsjedničku dužnost. Kazala je da će održati skup u Minnesoti u subotu da objavi svoju odluku.

Senatorica Kirsten Gillibrand, koja je počela vlastitu kampanju za Bijelu kuću, tražila je donacije nakon što je pažnju privukla video snimka objavljena na Twitteru na kojoj se vidi kako trese glavom u reakciji na Trumpov govor. “Predsjednik Trump imao je na raspolaganju godine da ujedini ovu zemlju, no umjesto toga on je izabrao razjediniti zemlju u svakom pitanju koje je moguće zamisliti”, naglasila je Gillibrand u izjavi.

Alexandria Ocasio-Cortez, koja se ne natječe za predsjedničku dužnost no nastupa kao vodeći liberalni progresivni glas u svojoj stranci otkad je izabrana u Predstavnički dom u studenome rekla je da Trumpovu govoru nedostaje politička bit. “Mislim da je predsjednik nepripremljen. Mislim da nije obavio svoju zadaću … Nema plan”, rekla je Ocasio-Cortez za MSNBC. “Je li to kampanja zaustavljanja ili govor nacije?”

Senator Sherrod Brown, koji i sam razmatra kandidirati se za predsjednika, rekao je da Trump nije učinio dovoljno za radne ljude. “Realnost je da do sada mnogi ljudi u ovoj zemlji koji teško rade nisu bili dovoljno plaćeni kako bi trebali”, rekao je Brown.

“Predsjednik Trump to ne razumije, on koristi Bijelu kuću kako bi se obogatili ljudi poput njega”.

You may also like

0 comments