Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo, dok predsjednik SAD-a Donald Trump počinje ostvarivati svoja obećanja. Dow Jones ojačao je 0,57 posto, na 19.912 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,66 posto, na 2.280 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 5.600 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeks ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica u financijskom, za prosječno 1,2 posto, i tehnološkom sektoru, za 1 posto, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Tako je, primjerice cijena Yahooa skočila više od 3 posto, nakon što je ta internetska kompanija izvijestila o rastu prihoda i dobiti iznad očekivanja analitičara. Nakon dosad objavljenih izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine.

Još prošloga tjedna očekivali su rast zarada za 6,3 posto. Pozitivno na tržišta utječe i ispunjavanje obećanja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Premda još nije izašao s detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, Trump je povukao neke druge poteze koji pokazuju da kani provesti ono što je govorio u izbornoj kampanji.

Jučer je potpisao uredbe o nastavku gradnje dvaju naftovoda kako bi proširio energetsku infrastrukturu, zanemarivši moguće štete po okoliš, zbog kojih je bivši predsjednik Barack Obama zaustavio te projekte.

Trump je jučer razgovarao i sa čelnicima triju najvećih američkih proizvođača automobila kako bi ih nagovorio da više proizvode i zapošljavaju u SAD-u. Cijene dionica GM-a, Forda i Fiat Chryslera porasle su između 1 i 5,8 posto. „Trump čini puno toga što je obećao da će učiniti. Uz to, poslovni rezultati kompanija su vrlo dobri, pa zašto cijene dionica ne bi dosegnule nešto više razine”, kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Snažno su, u prosjeku 2,5 posto, jučer skočile i cijene dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina nakon pada tečaja dolara. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,43 posto, na 11.594 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.830 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 7.150 bodova.

Related Posts