Home Ekonomija Trump opozvao TPP, zabranio promociju abortusa i lobiranje u administraciji

Trump opozvao TPP, zabranio promociju abortusa i lobiranje u administraciji

by Energypress.net

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je tri odluke danas poslijepodne, među kojima je i ona o opozivu Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Na taj je način jednim potezom pera poništio jedan od najvećih i najkontroverznijih trgovinskih sporazuma u posljednjih 20 godina. TPP nije nikad stupio na snagu, jer nije potvrđen u Kongresu. Također je ponovno uveo pravilo da nevladine organizacije ne mogu promovirati prekid trudnoće kao metodu planiranja obitelji, što je pravilo uvedeno u doba republikanskog predsjednika Ronalda Reagana i opoziva se svaki puta kada u Bijelu kuću uđe demokratski predsjednik, te se ponovo uspostavlja kada njome ovlada republikanac. Kritičari ovog pravila iz 1985. godine smatraju ga nasilnim suzbijanjem slobode govora.

Prema ovom pravilu, strane nevladine organizacije ne smiju omogućavati pobačaj ni promovirati, odnosno održavati savjetovanja žena po tom pitanju, ukoliko primaju novac od američke vlade. Treća odluka koju je potpisao danas odnosi se na petogodišnju zabranu lobiranja za sve koji rade u administraciji. “S iznimkom vojske”, naglasio je Trump. a donosi N1.

Related Posts