Trump odobrio Keystone XL

Američka administracija izdala je predsjedničku dozvolu kompaniji TransCanada za izgradnju naftovoda Keystone XL. 

State Department prioopćio je da je odlučio da gradnja Keystonea služi američkim nacionalnim interesima, što je suprotno zaključku do kojeg je State Department došao za vrijeme administracije Baracka Obame.

U priopćenju se dodaje da su u donošenju takve odluke razmotrene i vanjska politika i energetska sigurnost. Dozvolu je potpisao Tom Shannon, karijerni diplomat na poziciji državnog podsekretara za vanjske poslove, jer je državni sekretar Rex Tillerson nekad vodio Exxon Mobil.

Izgradnja naftovoda već je dugo predmet spora. Naftovod Keystone već postoji i proteže se sve do Oklahome. Sada ga kompanija TransCanada želi dograditi u dva pravca. Južni dio, koji vodi do rafinerija u Texasu, nije problematičan, ali drugi krak, nazvan XL Keystone, jest.

Velikim dijelom išao bi preko Nebraske, čiji su stanovnici zabrinuti za negativne ekološke utjecaje naftovoda, posebno u dijelu koji prolazi kroz ogroman podzemni rezervoar svježe vode, kojom se navodnjava 30 posto ukupne obradive površine u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

You may also like