Trump odbacio ponudu za oslobađanje pastora Brunsona

Trumpova administracija odbacila je tursku ponudu da oslobodi američkog pastora u zamjenu za prekid postupka protiv jedne turske banke koja bi mogle biti kažnjena izrazito visokom globom u Sjedinjenim Državama, piše u ponedjeljak Wall Street Journal.
Sjedinjene Države uzalud zahtijevaju oslobađanje pastora Andrewa Brunsona kojega turske vlasti optužuju za terorizam i držale su ga više od godinu i po dana u zatvoru, a sada je pod nazdorom.

SAD je zbog Brunsona odredio niz sankcija Turskoj koja je zatim odgovorila sličnim mjerama. U zamjenu za oslobađanje Brunsona i drugih Amerikanca zatočenih u Turskoj kao i trojice turskih djelatnika zaposlenih u američkim misijama, Ankara je tražila od Washingtona da prekine istragu o banci Halkbank, izvijestio je Wall Street Journal (WSJ).

Toj turskoj državnoj banci mogle bi biti određene visoke globe jer je Sjedinjene Države sumnjiče da je pomogla Iranu zaobići američke sankcije. Bivšeg zamjenika direktora Mehmeta Hakana Atilu jedan američki sud osudio je na 32 mjeseca zatvora zbog bankarske prijevare u aferi teškoj milijarde dolara. Ali Sjedinjene Države odbacile su ponudu Turske i navele da se o globi Halkbanku i drugim sporovima neće razgovarati sve dok pastor Brunson ne bude slobodan, piše WSJ pozivajući se na visokog dužnosnika Bijele kuće.

Diplomatske napetosti i sankcije pridonijele su padu turske lire na financijskim tržištima. Turska lira izgubila je 40 posto vrijednosti od početka godine, a s kriza s turskom lirom utjecala je posljednjih tjedana i na vrijednost drugih valuta zemalja u razvoju.

Turski sud je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem američkog pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neupjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće “sjedeći” promatrati suđenje.

Brunson je inače kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina, a postao je glavna tema sukoba Washingtona i Ankare. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao kako je napad na tursko gospodarstvo poput napada na zastavu ili prava na molitvu, uslijed pada vrijednosti turske lire i ususret velikom muslimanskom blagdanu.

You may also like

0 comments